Aizsardzības komisija konceptuāli atbalsta grozījumus, kas paredz likvidēt slēgtā cietuma soda izciešanas režīma vidējo pakāpi

(14.12.2021.)

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija otrdien, 14.decembrī, konceptuāli atbalstīja grozījumus Latvijas Sodu izpildes kodeksā. Tie paredz likvidēt slēgtā cietuma soda izciešanas režīma vidējo pakāpi, tādējādi paplašinot to personu loku, kam piemērojama nosacīta pirmstermiņa atbrīvošana, nosakot elektronisko uzraudzību.

Ar grozījumiem plānots pabeigt cietumu režīma pakāpju reformu, likvidējot slēgtā cietuma soda izciešanas režīma vidējo pakāpi. Pārejot uz divām soda izciešanas režīma pakāpēm slēgtā cietuma ietvaros, tiks samazināts brīvības atņemšanas iestāžu administratīvo resursu patēriņš progresīvās soda izpildes nodrošināšanai. Vienlaikus notiesātie ātrāk nonāks tajā soda izciešanas režīma pakāpē, no kuras var pretendēt uz nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu, tai skaitā nosakot elektronisko uzraudzību, skaidrots likumprojekta anotācijā.

Plānots, ka tie notiesātie, kas sodu izcieš slēgtā cietuma vidējā pakāpē, sodu turpinās izciest slēgtā cietuma augtākajā pakāpē. Uz mūžu notiesātajiem, kas sodu izcieš soda izciešanas režīma vidējā pakāpē blokā ar pastiprinātu uzraudzību, plānots attiecināt tādu pašu nosacījumu.

Tāpat likumprojekts paredz uz mūžu notiesātajiem iespēju, virzoties soda progresīvās izpildes sistēmā un sasniedzot noteiktus resocializācijas rezultātus, izciest sodu ne tikai slēgtajā cietumā kopā ar notiesātajiem, kas nav notiesāti ar brīvības atņemšanu uz visu mūžu, bet arī daļēji slēgtajā cietumā.

Likumprojekts paredz, ka uz mūžu notiesāto izvērtēšanas komisija varēs pieņemt lēmumu par uz mūžu notiesātā apmeklējuma vai tikšanās norisi fiziska norobežojuma apstākļos, ja to lūdz apmeklētājs vai ir saņemta brīvības atņemšanas iestādes amatpersonas vai darbinieka informācija par iespējamu personas drošības apdraudējumu.

Plānotās izmaiņas arī nosaka kārtību un kritērijus, pēc kuriem tiks izvērtēti visu notiesāto, tai skaitā arī slēgtajā cietumā un daļēji slēgtā cietuma soda izciešanas režīma zemākajā pakāpē esošo notiesāto, izteiktie lūgumi īslaicīgi atstāt brīvības atņemšanas iestādes teritoriju, lai apmeklētu tuva radinieka bēres.

Ar izmaiņām plānots pilnveidot arī Latvijas Sodu izpildes kodeksā ietverto izvērtēšanas komisiju darbību.

Komisija lūgs Saeimu likumprojektu atzīt par steidzamu un skatīt divos lasījumos, informēja komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns.

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde