Līdzšinējo pieeju veselības aprūpes finansēšanā saglabās arī nākamgad

(09.12.2021.)

Saeima ceturtdien, 9.decembrī, otrajā – galīgajā - lasījumā pieņēma par steidzamiem atzītos Veselības aprūpes finansēšanas likuma grozījumus, ar kuriem noteikts, ka iedzīvotājiem veselības aprūpes pakalpojumi valsts obligātās veselības apdrošināšanas ietvaros līdz 2023.gadam būs pieejami tāpat kā līdz šim - neatkarīgi no veiktajām iemaksām. 

Iepriekš bija plānots, ka no nākamā gada personas, kuras  nav sociāli apdrošinātas veselības apdrošināšanai vai nepieder  pie likumā minētajām personu grupām, saņemtu tikai veselības aprūpes minimumu, proti, neatliekamo medicīnisko palīdzību, dzemdību palīdzību, ģimenes ārsta sniegtos veselības aprūpes pakalpojumus, veselības aprūpes pakalpojumus, kas saistīti ar tādu slimību ārstniecību, kurām ir nozīmīga ietekme uz sabiedrības veselības rādītājiem vai kuras apdraud sabiedrības veselību. 

Kā likumprojekta anotācijā atzīmē tā autori Veselības ministrijā, šīm personām būtu nevienlīdzīgas tiesības saņemt veselības aprūpes pakalpojumus attiecībā pret citām personām. 

“Lai nepieļautu kopējā sabiedrības veselības stāvokļa pasliktināšanos, atbildīgajām nozarēm ir jāturpina darbs, panākot konceptuālu vienošanos par visaptverošas valsts obligātās veselības apdrošināšanas principiem,” iepriekš paudis par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride. 

Ar grozījumiem līdz 2022.gada 1.oktobrim pagarināts termiņš Ministru kabinetam dotajam uzdevumam iesniegt Saeimā likumprojektu par vienota valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojuma apjoma un visaptverošas valsts obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanu.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt