Saeima pirmajā lasījumā atbalsta izmaiņas slimības lapu apmaksas kārtībā; valsts apmaksās lapu no desmitās darbnespējas dienas

(25.10.2021.)

Saeima pirmdien, 25.oktobrī, konceptuāli atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”, kas paredz izmaiņas slimības lapu apmaksas kārtībā, samazinot darba devēja apmaksāto darba nespējas termiņu. Plānots, ka valsts slimības lapu apmaksās no desmitās darbinieka darbnespējas dienas. Likumprojekts iekļauts 2022.gada valsts budžeta likumprojektu paketē.

Paredzēts, ka no nākamā gada darba devējs no saviem līdzekļiem slimības naudu apmaksās līdz darbinieka darba nespējas devītajai dienai, bet, sākot ar desmito dienu, darbiniekam piešķirs slimības pabalstu, ko apmaksā valsts.

Slimības naudas apmērs paliks līdzšinējā apmērā: par otro un trešo pārejošas darbnespējas dienu ne mazāk kā 75 procenti no vidējās izpeļņas, savukārt no ceturtās līdz devītajai dienai - ne mazāk kā 80 procenti, paredz grozījumi.

Ja darbiniekam pirmā darbnespējas diena būs iestājusies līdz šī gada 31.decembrim, slimības naudu par pārejošu darbnespēju darba devējs izmaksās tāpat kā līdz šim - līdz  desmitajai darbnespējas dienai, bet slimības pabalstu, sākot ar 11 slimības dienu, noteic likumprojekts.

Šobrīd darba devējam no saviem līdzekļiem jāapmaksā slimības lapa līdz 10.darbnespējas dienai.

Likuma grozījumi rosināti, lai, samazinot darbaspēka izmaksas, atvieglotu darba devēju slogu saistībā ar darbinieku slimības lapu apmaksu, teikts grozījumu anotācijā.

Grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” jāskata Saeimā vēl otrajā – galīgajā – lasījumā, un plānots, ka tie stāsies spēkā 1.janvārī.  

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt