Vita Anda Tērauda: nepieciešama vienota un uz vērtībām balstīta Eiropa

(25.10.2021.)

“Konferences par Eiropas nākotni daudzvalodu digitālā platforma skaidri parāda, kādas prioritātes izvirza jaunieši: cīņu pret klimata pārmaiņām, tiesiskuma nodrošināšanu un vienotu, uz vērtībām balstītu Eiropu,” sacīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda, attālināti piedaloties Konferences par Eiropas nākotni plenārsēdē un aicinot ņemt vērā jauniešu izvirzītās prioritātes, tostarp stiprināt Eiropas Savienības vienotību.

Plenārsēdē tika uzsākta diskusija par iedzīvotāju izvirzītajām idejām par Eiropas nākotni no Eiropas pilsoņu paneļiem, kā arī daudzvalodu digitālās platformas, kurā ikvienam ir iespēja izteikt savu redzējumu un viedokli.

“Platformā ir izvirzītas arī idejas, kas norāda uz nepieciešamību pēc lielām pārmaiņām Eiropas Savienības uzbūvē. Taču pirms mēs lemjam par nepieciešamību grozīt Eiropas Savienības pamatlīgumus, mums ir jāapzina iedzīvotāju redzējums par to, kā veicināt uzticību un solidaritāti Eiropā. Ja konference mūs virzīs uz būtiskām izmaiņām, tās prasīs lielāku vienotību, nekā tas ir šodien. Par laimi, Eiropas iedzīvotājiem ir idejas, kā to panākt,” piebilda V.A.Tērauda.

Konferences par Eiropas nākotni pasākumos, kas notika daļēji attālināti, piedalījās arī Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols, Eiropas lietu komisijas sekretārs Igors Pimenovs un Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja biedre Anda Čakša. Deputāti konferences ietvaros padziļināti strādā darba grupās, kas skar digitālās pārkārtošanās, ārlietu, izglītības, kultūras, jaunatnes un sporta, kā arī veselības jautājumus.

Nākamā konferences par Eiropas nākotni plenārsēde paredzēta decembrī. Tajā tiks diskutēts par konkrētiem iedzīvotāju iesniegtiem priekšlikumiem labākai Eiropas nākotnei.

Konference par Eiropas nākotni ir Eiropas Savienības iedzīvotāju virzīta debašu un diskusiju sērija, kuras mērķis ir ļaut ikvienam visā Eiropā dalīties ar savām idejām un palīdzēt veidot kopīgu nākotni. Konferences par Eiropas nākotni daudzvalodu digitālā platforma ir pieejama 24 valodās. Iedzīvotāju idejas tiek apspriestas konferences darba grupās un plenārsēdēs. Rezultātā Eiropas Parlaments, Eiropas Savienības Padome un Eiropas Komisija meklēs iespējas un risinājumus priekšlikumu īstenošanai.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā