Saeima atbalsta valdības noteiktos papildu ierobežojumus ar mērķi apturēt straujo Covid-19 izplatību

(22.10.2021.)

Saeima piektdien, 22.oktobrī, atbalstīja valdības noteiktos papildu ierobežojumus ar mērķi apturēt straujo Covid-19 izplatību, tostarp līdz 14.novembrim laikposmā no plkst. 20.00 līdz plkst. 5.00 iedzīvotājiem noteikto pienākumu uzturēties savā dzīvesvietā.

Valdības pieņemtie grozījumi rīkojumā par ārkārtējo situāciju nosaka arī izņēmumus, kad aizliegums atrasties ārpus dzīvesvietas nav attiecināms. Šajos gadījumos personai jāuzrāda aizpildīts apliecinājums un personu apliecinošs dokuments.

Tāpat noteikts, ka pret Covid-19 pilnībā vakcinētai vai pārslimojušai personai pēc kontakta ar inficētu personu būs jāievēro mājas karantīna.

Visiem darbiniekiem, kas strādā klātienē, ierodoties darba vietā, rakstveidā jāapliecina, ka tām nav akūtu elpceļu infekcijas slimības pazīmju un tās nav bijušas tiešā kontaktā ar personām, kurām noteikta izolācija, mājas karantīna vai pašizolācija.

Aizliegti privāti pasākumi, kā izņēmums noteikti pasākumi vienas mājsaimniecības ietvaros. Izmaiņas arī paredz, ka ar privāto transportlīdzekli atļauts pārvietoties vienlaikus tikai vienas mājsaimniecības locekļiem vai divām personām, kuras nav vienas mājsaimniecības locekļi.

Līdz 14.novembrim atcelti un aizliegti visi publiskie pasākumi, kā arī sapulces, gājieni un piketi, slēgtas kultūrvietas, bibliotēkas un izstāžu norises vietas. Reliģiskās darbības veikšanas vietas ir atvērtas tikai individuāliem apmeklējumiem, paredz grozījumi. Ēdināšanas vietās atļauts izsniegt ēdienu tikai līdzņemšanai vai ar piegādi.

Noteikts, ka tirdzniecības pakalpojumus klātienē var sniegt tikai pārtikas preču veikali, veikali, kur 70 procenti no preču sortimenta ir higiēnas preces, aptiekas (tai skaitā veterinārās aptiekas), optikas preču veikali, degvielas uzpildes stacijas, dzīvnieku barības veikali, preses tirdzniecības vietas, grāmatnīcas, telekomunikāciju preču un pakalpojumu vietas, kā arī ziedu tirdzniecības vietas.

Tirdzniecības vietas klātienē darbu uzsāk ne agrāk kā plkst. 6.00 un beidz ne vēlāk kā plkst. 19.00. Savukārt degvielas uzpildes staciju un diennakts aptieku, tūristu mītņu, Covid-19 vakcinācijas punktu, kā arī sabiedriskā transporta, kravu un pasažieru pārvadājumu un ar to saistīto pakalpojumu, piegādes, avārijas likvidēšanas un neatliekamo komunālo pakalpojumu sniegšanas laiks netiek ierobežots.

Ministru kabinets šā gada 9.oktobrī saistībā straujo Covid-19 infekcijas izplatību un veselības nozares pārslodzi izsludināja ārkārtējo situāciju, kas būs spēkā līdz 2022.gada 11.janvārim.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā