R.Znotiņš: Valsts kontroles ziņojums parāda sistēmiskas kļūdas tiltu un pārvadu uzturēšanā

(22.09.2021.)

Valsts kontroles ziņojums parāda sistēmiskas kļūdas tiltu un pārvadu uzturēšanā. Pašvaldībām un valsts iestādēm ir strauji jārisina šīs nepilnības, lai novērstu potenciālas situācijas, kad infrastruktūras sliktais stāvoklis var radīt apdraudējumu iedzīvotāju dzīvībai un veselībai, trešdien, 22.septembrī, sacīja Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētājs Reinis Znotiņš.

Komisijas deputāti sēdē uzklausīja Valsts kontroles ziņojumu par pašvaldību tiltu un pārvadu drošību. Veicot revīziju 11 pašvaldībās, kā arī Satiksmes ministrijā, secināts, ka pašvaldībās bieži vien netiek veikti daudzi no nepieciešamiem pārvaldības pasākumiem, savukārt nepieciešamo uzturēšanas darbu atlikšana ilgtermiņā radīs papildu izmaksas.

Valsts kontroles pārstāvis deputātus informēja, ka tikai 16 procentiem no 136 revīzijā apskatītajiem tiltiem pašvaldības ir vērtējušas drošību. Tāpat secināts, ka par jau zināmiem nedrošiem tiltiem sabiedrība ne vienmēr tiek informēta. 13 gadījumos, zinot par drošuma riskiem, ne tikai nav bijušas uzstādītas brīdinājuma zīmes, bet arī netika veikti darbi risku novēršanai.

“Mēs nevaram paļauties, ka pašvaldība būs labs saimnieks. Situācija jārisina arī valsts līmenī. Atbildīgajām ministrijām būtu jāveic uzraudzība pār tiltu un pārvadu infrastruktūru, un gadījumā, ja tiltu īpašnieki šādu kritisku infrastruktūru nolaiž līdz cilvēkiem bīstamam līmenim, jāpiemēro attiecīgi mēri, lai tas tiktu labots,” uzsvēra R.Znotiņš.

Atbildīgās ministrijas deputātus informēja par esošo infrastruktūras uzraudzības sistēmu, kā arī izklāstīja nepieciešamos uzlabojumus. Tāpat sēdē skaidrots, kādu atbalstu no valsts pašlaik iespējams saņemt infrastruktūras uzturēšanai.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt