Vjačeslavs Dombrovskis: būvniecības nozare bīstami tuvu pārkaršanai, piesardzīgi jāvērtē jaunas iniciatīvas

(15.09.2021.)

“Ņemot vērā, cik nopietnas sekas var radīt būvniecības nozares pārkaršana, aicinām valdību pret šo risku “pārapdrošināties”, tostarp piesardzīgi vērtējot jaunas iniciatīvas būvniecības jomā,” trešdien, 15.septembrī, uzsvēra Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis. 

Komisija sēdē uzklausīja Ekonomikas ministrijas pārstāvjus un nozares lietpratējus saistībā ar ministrijas veiktā pētījuma "Par prognozētām izmaiņām darbaspēka un būvmateriālu izmaksās būvniecības nozarē un to ietekmi uz tautsaimniecību 2021.-2025.gadā" rezultātiem.

Ministrijas pārstāvji atzīmēja, ka būvniecības izmaksas 2021.gadā attiecībā pret pagājušo gadu varētu pieaugt par 6,6 procentiem, bet nelabvēlīgas globālās situācijas gadījumā, saskaroties ar loģistikas problēmām, augstu tirgus pieprasījumu, ražotāju jaudas nepieaugšanu, tās varētu sasniegt arī 11,4 procentu pieaugumu. Tostarp tika pārspriests arī prognozēto izmaksu pieaugums būvmateriāliem un darba spēkam.

V.Dombrovskis atzīmēja, ka, ņemot vērā nozares lietpratēju prognozes nākamajiem gadiem, secināms, ka nozare ir bīstami tuvu pietuvojusies pārkaršanai, kā arī atzīmēja būtiskos riskus situācijā, ja atalgojuma kāpums būvniecībā ilgstoši pārsniegs tā pieaugumu tautsaimniecībā.

Komisija lēma arī aicināt Latvijas Banku sniegt savu vērtējumu par to, vai nozarē ir konstatējamas pārkaršanas pazīmes, kā arī noteikt, kāds ir maksimālais pieļaujamais publiskā sektora būvniecības pasūtījumu apjoms, neizraisot nozares pārkaršanu.

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 23.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
08:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Svētā Krēsla apustulisko nunciju Latvijas Republikā arhibīskapu V.E. Petar Rajič
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēde
12:40  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas sēde