Cilvēktiesību komisija rosina veidot darba grupu, lai uzlabotu drošību uz ūdens

(14.09.2021.)

“Vērtējot drošību uz ūdens, situācija Latvijā ir dramatiska - esam Eiropā lielākie slīcēji. Pagājušā gada laikā vien noslīkuši 129 cilvēki. Īpaši satraucoša ir statistika vecuma grupā līdz 14 gadiem, kur 43 procentos no nāves gadījumiem iemesls ir bijusi slīkšana. Darba grupa ir tikai pirmais solis, lai risinātu satraucošo situāciju,” otrdien, 14.septembrī, pēc sēdes uzsvēra Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš.

“Statistika rāda, ka, salīdzinot, piemēram, ar Skandināvijas valstīm, kur peldētprasme skolēnu vidū sasniedz 70 līdz 90 procentus, Latvijā savas prasmes kā teicamas un labas novērtē vien 48 procenti. Tāpat mums ir salīdzinoši maz drošu un atbilstoši aprīkotu peldvietu. Obligāta peldētapmācība un peldvietu labiekārtošana ir tikai divi iespējamie virzieni, kuros iesākumā būtu meklējami risinājumi, lai nevis cīnītos ar sekām, bet strādātu ar problēmu preventīvi,” atzīmēja komisijas priekšsēdētājs A.Kaimiņš.

Deputāti sēdē iepazinās ar Latvijas Peldēšanas federācijas sniegto statistiku par drošību uz ūdens, kā arī uzklausīja Izglītības un zinātnes ministrijas, Valsts izglītības satura centra, Veselības ministrijas, kā arī citu institūciju pārstāvjus.

Uzklausītie institūciju pārstāvji bija vienisprātis par nepieciešamību rast problēmai stratēģiskus risinājumus gan izglītojot bērnus un jauniešus, gan pievēršot sabiedrības uzmanību drošībai uz ūdens ar sociālo kampaņu palīdzību.

Atgriezties pie attiecīgā jautājuma plānots pēc mēneša, lai iepazītos ar atbildīgo iestāžu veidotās darba grupas progresu, informēja A.Kaimiņš.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī