Plāno piešķirt augstskolām tiesības veikt ārvalstī izdotu akadēmisko grādu un izglītības dokumentu ekspertīzi

(09.09.2021.)

Saeima ceturtdien, 9.septembrī, konceptuāli atbalstīja likumu grozījumus, ar kuriem iecerēts piešķirt noteiktām augstskolām tiesības veikt ārvalstī  izdotu akadēmisko grādu un izglītības dokumentu ekspertīzi, izsniedzot izziņu, ja izglītības dokumenta īpašnieks plāno uzsākt vai turpināt studijas Latvijā.

Likumprojekts paredz, ka  augstskolas, kurām kvalifikācijas prasības noteiks Ministru kabinets, varēs veikt ekspertīzi un izsniegt izziņu, ja izglītības dokuments vai akadēmiskais grāds būs izdots sākot no 2016.gada 1.janvāra Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomikas zonas valstī un Šveices Konfederācijā un izglītības dokumentu īpašnieks būs iesniedzis pieteikumu studijām attiecīgajā augstskolā. Plānots, ka citu ārvalstu sarakstu, kuru izglītības dokumentu ekspertīzi varēs veikt šīs augstskolas, noteiks Ministru kabinets.

Tiesības veikt noteikto izglītības dokumentu un diplomu ekspertīzi būs tikai tām augstskolām, kurām ir ilggadēja starptautiska sadarbība akadēmiskā darbā, uzkrāta pieredze darbā ar ārvalstu studentiem, atbildīga studentu atlase, kvalificēts personāls, atbilstoša materiāltehniskā bāze un kapacitāte, teikts likumprojekta anotācijā. Kvalifikācijas prasības augstskolām, kas varēs iegūt šīs tiesības, un kārtību, kā tās tiks piešķirtas, noteiks Ministru kabinets, paredz likumprojekts. Tāpat plānots noteikt, kādos gadījumos augstskola šīs tiesības zaudēs.

Šobrīd ārvalstīs iegūto akadēmisko grādu un izglītības dokumentu akadēmisko ekspertīzi Latvijā veic Akadēmiskās informācijas centrs. Savukārt lēmumu par izglītības dokumenta atzīšanu, pamatojoties uz Akadēmiskās informācijas centra izziņu, šobrīd pieņem augstskola, kurā izglītības dokumenta īpašnieks vēlas turpināt vai uzsākt studijas.

Plānots, ka tiesību piešķiršana atbildīgajām augstskolām dos iespēju efektīvāk izskatīt ārvalstīs izsniegtos izglītības dokumentus, un, iespējams, ātrāk pieņemt lēmumu par attiecīgā reflektanta studiju uzsākšanu vai turpināšanu, teikts likumprojekta anotācijā. Paredzēts, ka izglītības dokumentu ekspertīzes veikšana būs attiecināma arī uz Latvijas pilsoņiem vai nepilsoņiem, ja viņi izglītību būs ieguvuši šajā likumprojektā noteiktajās ārvalstīs, bet izvēlēsies studijas uzsākt vai turpināt Latvijā.

Paredzēts, ka gadījumā, ja persona pēc dokumentu ekspertīzes lems studijas uzsākt vai turpināt citā augstskolā, iepriekš izsniegtā augstskolas izziņa būs derīga.

Lai grozījumi Augstskolu likumā un Izglītības likumā stātos spēkā, tie vēl divos lasījumos jāatbalsta Saeimai.

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde