I.Mūrniece parlamentu spīkeru konferencē: dezinformācija var būt tikpat postoša, cik vīruss

(08.09.2021.)

Mūsu izaicinājums ir ne tikai vīruss, bet lielā mērā arī dezinformācijas vilnis, jo Covid-19 pandēmija ir radījusi augsni viltus ziņu izplatīšanai. Tas var būt tikpat bīstami cilvēku veselībai un drošībai, kā pati pandēmija. Vienlaikus mēs nevaram izlikties neredzam, ka atsevišķas valstis izmanto dezinformāciju savu ārpolitisko mērķu sasniegšanai. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece trešdien, 8.septembrī, uzrunājot klātesošos 5.Pasaules parlamentu spīkeru konferencē Vīnē.

Paneļdiskusijā, kas veltīta parlamenta darba atvērtībai, pārredzamībai un pieejamībai kontekstā ar drošību, I.Mūrniece akcentēja sabiedrībā pieaugošo skepsi pret parlamentāro demokrātiju, sabiedrības sadrumstalotību un nogurumu no ierobežojumiem, kas ieviesti Covid-19 pandēmijas laikā.

Naida runas un dezinformācijas apkarošanai internetā ir nepieciešama tehnoloģiskajai realitātei atbilstoša normatīvā vide, kolēģiem sacīja Saeimas priekšsēdētāja. Vienlaikus Ināra Mūrniece uzsvēra, ka, cīnoties ar šīm parādībām, jāvērtē, kā neapdraudēt vārda brīvību. “Internetā jāpiemēro un jāgarantē tādas pašas tiesības un brīvības, kā citviet. Vārda brīvības aizsardzība ir parlamentu galvenais pienākums demokrātiskā sabiedrībā,” pauda I.Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka jebkāda veida naida runa ir stingri jānosoda, tostarp parlamentā, jo tā grauj ne tikai vārda brīvību, bet arī pašu parlamentāro debašu būtību. “Kritika par pieņemtajiem lēmumiem un paustajiem viedokļiem ir demokrātiskās kultūras sastāvdaļa, taču tā nekad nedrīkst pārvērsties par draudiem un iebiedēšanu,” sacīja I.Mūrniece.

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja aicināja kolēģus stiprināt neatkarīgus plašsaziņas līdzekļus un veicināt mediju lietotprasmi.

I.Mūrniece šajās dienās uzturas Vīnē, Austrijā, kur piedalās 5.Pasaules parlamentu spīkeru konferencē, 13.Parlamentu spīkeru-sieviešu samitā, kā arī Pirmajā globālajā parlamentārajā pretterorisma samitā.

Pasaules parlamentu spīkeru konferenci organizē Starpparlamentu savienība un Austrijas Nacionālā padome. Konferences dalībnieki pulcējušies Vīnē, lai turpinātu pērn attālināti uzsāktās diskusijas par efektīvu un daudzpusīgu parlamentu pārvaldi ilgtspējīgai cilvēku un planētas attīstībai.  

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157719780254648
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas
 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde