Saeima pieņem vairākas izmaiņas Imigrācijas likumā

(02.09.2021.)

Saeima ceturtdien, 2.septembrī, trešajā lasījumā atbalstīja grozījumus Imigrācijas likumā, tostarp ieceri ārzemniekam, kurš Latvijā iesniedzis iesniegumu par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu, nodrošināt tiesības uz nodarbinātību, ja lēmums par statusa piešķiršanu nav pieņemts trīs mēnešu laikā.

Tāpat pieņemtas izmaiņas, kas saistītas ar pārsūdzības kārtību lēmumiem par ārzemnieka iekļaušanu to personu sarakstā, kam ieceļošana Latvijā aizliegta. Grozījumi paredz, ka iekšlietu ministra lēmuma pārsūdzību turpmāk īstenos nevis Ģenerālprokuratūra, bet tiesa. Lēmumā par ārzemnieka iekļaušanu attiecīgo personu sarakstā būs jānorāda pamatojums, ciktāl šāda pamatojuma norādīšana ir samērīga.

Trešajā lasījumā atbalstīti arī grozījumi, kas akreditētai izglītības iestādei nosaka pienākumu nekavējoties, bet ne vēlāk kā triju darbdienu laikā, rakstveidā informēt Valsts robežsardzi, ja ārzemnieks, kurš saņēmis termiņuzturēšanās atļauju saistībā ar mācībām vai studijām, ir pārtraucis mācības vai izslēgts no studējošo saraksta. Tāpat robežsardze jāinformē gadījumā, ja ārzemnieks 14 dienas nepārtraukti bez attaisnojoša iemesla nav piedalījies mācību vai studiju procesā un nav sasniedzams.

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā