Ārlietu komisija atbalsta centienus no Afganistānas evakuēt tos, kuri savulaik snieguši atbalstu Latvijas kontingentam

(23.08.2021.)

“Afganistānas valstspiederīgajiem, kuri savulaik snieguši atbalstu Latvijas karavīriem misijā Afganistānā, būtu jāpalīdz droši evakuēties no valsts. Arī Latvijas valdība ir vienojusies, ka būtu jāsniedz palīdzība tiem afgāņiem, kas iepriekš palīdzējuši Latvijas karavīriem. Saeimas Ārlietu komisija atbalsta šo pozīciju. Saskaņā ar šobrīd pieejamo informāciju, patvēruma piešķiršanas lūgumus nākotnē varētu būt jāizskata attiecībā uz astoņām personām un viņu ģimenes locekļiem,” pirmdien, 23.augustā, informēja Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols.

Kā norādīja Ārlietu komisijas priekšsēdētājs, Afganistānas pilsoņiem par atbalsta sniegšanu NATO valstīm nebūtu jāmaksā ar savu dzīvību: “Riski, ar kuriem saskaras afgāņi, kas Afganistānā ir strādājuši jebkurā statusā ar NATO spēkiem, ir ļoti reāli. Apdraudēti ir visi, kas sadarbojušies ar sabiedroto karaspēku, arī Latviju. Latvijas morāls un cilvēcisks pienākums ir palīdzēt viņiem.”

Saeimas Ārlietu komisijas deputāti uzklausīja Aizsardzības ministrijas, Iekšlietu ministrijas un Ārlietu ministrijas pārstāvjus par aktuālo situāciju Afganistānā un īstenoto darbu pie NATO valstu un partnervalstu pilsoņu, kā arī atsevišķu Afganistānas valstspiederīgo, kuri savulaik snieguši atbalstu Latvijas karavīriem misijā Afganistānā, drošas evakuācijas iespējām no šīs valsts.

Kā par pārrunāto informēja R.Kols, pašlaik prioritāri tiek organizēta Eiropas Savienības un NATO valstu pilsoņu evakuācija un sadarbības partneru Afganistānā evakuācija. Vienlaikus šobrīd Afganistānā arvien vairāk tiek ielaisti papildu avioreisi, kas, iespējams, varētu uzlabot evakuācijas procesu kapacitāti, un Afganistānu pa dažādiem iespējamiem ceļiem cenšas pamest tūkstošiem cilvēku.

Ārlietu komisijas deputāti uzklausīja arī Iekšlietu ministrijas sniegto informāciju par migrantu izmitināšanas kapacitāti Latvijā un apsprieda potenciālo situācijas attīstību saistībā ar iespējamo migrācijas vilni no Afganistānas, kā arī Eiropas Savienības un Latvijas pozīcijas saistībā ar sadarbību vai sarunām ar pašlaik kontroli valstī pārņēmušajiem “Taliban” spēkiem. Kā skaidroja Ārlietu ministrijas pārstāvji, jebkādas sadarbības iespējas būs atkarīga no “Taliban” rīcības – vai tiks īstenots miermīlīgs un iekļaujošs situācijas noregulējums, kā arī vai tiks ievērotas Afganistānas starptautiskās saistības, tostarp netiks pieļauta teroristisku organizāciju darbība valstī.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt