I. Mūrniece: Valstiskuma balva - par pamatvērtībām

(21.08.2021.)
Galerija

“Ideja par valstiskuma balvu mudina darboties savas valsts labā nerimstoši, katru dienu. Tā mudina ieraudzīt izcilu veikumu mūža garumā, svarīgu izvēli, ko varbūt nācies pieņemt vienā mirklī, spēju atrisināt sarežģītu, iesīkstējušu problēmu, kas spēj uz labu mainīt valsts un tās pilsoņu dzīvi,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, sestdien, 21.augustā, uzrunājot klātesošos biedrības “4.maija Deklarācijas klubs” iedibinātās Valstiskuma balvas svinīgajā pasniegšanas ceremonijā.

Uzsverot balvas pasniegšanai izvēlēto nozīmīgo datumu – Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas 30.gadadienu –, I.Mūrniece atzīmēja, ka konstitucionālā nozīmē 18.novembris, 4.maijs un 21.augusts ir vienlīdz svarīgi, cieši saistīti datumi.

“Šie Latvijas valsts dibināšanas un atjaunošanas notikumi bija nepārprotami mūsu valstsgribas apliecinājumi. Tie iecementēja tās formas un struktūras, caur kurām mēs – Latvijas tauta – valstī īstenojam savu varu. Tie radīja valstiskuma matricu, kuru ar dzīvu saturu piepildām mēs paši – Latvijas pilsoņi,” akcentēja Saeimas priekšsēdētāja.

Ar Valstiskuma balvas iedibināšanu mēs veikumu Latvijas labā parādīsim ne tikai uz laika ass, bet arī kā vertikālo dimensiju – vērtību dimensiju, sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

 “Mēs īpaši godinām personības, kuru mēraukla ir darbs valsts labā, kuras apzinās, ka valsts stiprināšana ir process, kas nekad nebeidzas. Kuras saprot, ka valstiskums ir vienīgais veids, kā mēs uzturam, saudzējam un turpinām savu tautu, savu valodu un kultūru, veidojam Latviju plaukstošāku un labklājīgāku,” uzsvēra I.Mūrniece.

Spriežot par ieguvumiem no Valstiskuma balvas iedibināšanas ilgtermiņā, Saeimas priekšsēdētāja to salīdzināja ar Latvijas Kultūras kanonu. “Tas ceļ dienasgaismā jau aizmirstas vērtības un iedvesmo nākotnes darbiem. Ir ētiskais un estētiskais ceļa rādītājs. Šis kanons ir sava veida kompass apmaldīšanās brīdī,” pauda I.Mūrniece, uzsverot, ka “Valstiskuma balvu un tās tālāko attīstību es redzu kā šādu kompasu, kā šādu bagātību krātuvi, kas palīdz mums reizē novērtēt, un reizē iedvesmot tādai rīcībai un tādu vērtību radīšanai, kas palīdz stiprināt mūsu Latvijas valsti”.

“Nostiprināsim vērtības, krāsim izcilos darbus, palīdzēsim rast iedvesmu jauniem darbiem. Mudināsim līdzināties labākajiem, vairosim Latvijas mīlestību un slavēsim darbošanos Latvijas valsts labā,” vēlēja Saeimas priekšsēdētāja.

Šodien, Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas 30.gadadienā, Valstiskuma balvu pasniedza pirmo reizi. 

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157719707427818
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā