Baltijas valstu un Apvienotās Karalistes parlamentu Ārlietu komisiju priekšsēdētāji pārrunā aktuālos ārpolitikas dienaskārtības jautājumus

(20.08.2021.)
Galerija

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols tikās ar Igaunijas, Lietuvas un Apvienotās Karalistes parlamentu Ārlietu komisiju priekšsēdētājiem, kuri šonedēļ bija ieradušies darba vizītē Latvijā, lai pārspriestu virkni savstarpēji aktuālu ārpolitikas dienaskārtības jautājumu, kā arī apmeklētu Ādažu militāro bāzi.

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols uzsvēra: “Visas diskusijas koncentrējās uz aktuālākajiem jautājumiem šodienas ārpolitikā – attiecības ar Ķīnu, Baltijas valstu drošība, Krievijas agresija Ukrainā un militārās mācības “Zapad”, dezinformācija un viltus ziņas, kā arī jautājumi saistībā ar Eiropas Savienības Austrumu partnerību. Ņemot vērā pašreizējo ārkārtējo situāciju Latvijas un Lietuvas pierobežā, kopā ar kolēģiem pārrunājām arī situāciju Baltkrievijā un tās izvērsto hibrīdkaru pret Latviju, Lietuvu, Poliju un visu Eiropas Savienību.”

Tikšanās laikā Rīgikogu Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Marko Mihelsonu (Marko Mikhelson) uzsvēra vizītes nozīmi ciešāku attiecību veidošanā starp Latviju, Lietuvu un Igauniju, norādot, ka pašreizējā nestabilitāte pasaulē arvien vairāk pierāda nepieciešamību būvēt alianses un draudzības demokrātisko valstu vidū Eiropā un pasaulē.

Lietuvas Seima Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Žīgimants Paviļonis (Žygimantas Pavilionis) izcēla Baltijas trijnieka – Baltijas valstu parlamentu Ārlietu komisiju priekšsēdētāju – aktīvo parlamentārās diplomātijas darbu drošības un ārpolitikas jomā, norādot, ka šī ir, iespējams, aktīvākā reģionālā parlamentārā neformālā grupa visā transatlantiskajā telpā. Nākammēnes Baltijas valstu ārlietu komisiju priekšsēdētājiem plānota kopēja darba vizīte Francijā.

Savukārt Apvienotās Karalistes parlamenta Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Toms Tūdžendats (Tom Tugendhat) akcentēja, ka migrācijas krīze uz Latvijas un Lietuvas robežām apstiprina sadarbības nozīmi valstu drošības stiprināšanā, papildus uzsverot Lielbritānijas interesi jaunu attiecību un sadarbības virzienu veidošanā ar Baltijas valstīm.

Baltijas valstu un Apvienotās Karalistes parlamentu priekšsēdētāji tikās arī ar Latvijas Ārpolitikas institūta, Nacionālās aizsardzības akadēmijas, Ārlietu ministrijas, NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra un Aizsardzības ministrijas pārstāvjiem. Vizītes noslēgumā Ārlietu komisiju priekšsēdētāji apmeklēja Ādažu militāro bāzi un tikās ar NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijas kaujas grupas komandieri, lai iepazītos ar kaujas grupas aktivitātēm Latvijā.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157719700946676
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt