Konferencē izvērtē neatkarības atjaunošanas norises pirms 30 gadiem

(23.08.2021.)

23. un 24.augustā, atzīmējot Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas 30.gadadienu, norisinās konference “Sapnis un piepildījums. Brīvība un neatkarība”. Tā pulcē Augstākās padomes deputātus, augstākās valsts amatpersonas, Latvijas Tautas frontes pārstāvjus, konstitucionālo tiesību ekspertus, vēsturniekus, toreizējos diplomātus un ārvalstu politiskos līderus, lai atskatītos uz Latvijas neatkarības atgūšanas laiku.

Konferences pirmā diena norisinājās 23.augustā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. To atklāja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, 4.maija Deklarācijas kluba prezidente Velta Čebotarenoka un Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks.

Pasākuma dalībniekus un skatītājus videoformātā uzrunāja Valsts prezidents Egils Levits, savukārt Augstākās padomes priekšsēdētāja Anatolija Gorbunova apsveikumu nolasīja Latvijas Tautas frontes pirmais priekšsēdētājs Dainis Īvāns.

Eiropas Tiesas tiesnese Ineta Ziemele klātesošajiem lasīja referātu “Ceļš līdz Neatkarības deklarācijai un konstitucionālajam likumam no starptautiskā skatpunkta”.

Konferences pirmās dienas paneļdiskusijā “Neatkarības sapnis un ceļi uz tā piepildījumu” piedalījās Helsinku Universitātes pētniece Una Bergmane, Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta pētniece Daina Bleiere un Filozofijas un socioloģijas institūta vadošais pētnieks Mārtiņš Kaprāns, kā arī Vidzemes Augstskolas rektors un vadošais pētnieks Gatis Krūmiņš. Šo paneļdiskusiju vadīja Valsts prezidenta padomniece kultūrpolitikas jautājumos Sarmīte Ēlerte.

Ar referātu “No tautas kustības uz parlamentu” uzstājās Latvijas Tautas frontes pirmais priekšsēdētājs D.Īvāns, bet referātu “Latvijas Tautas frontes frakcijas transformācija Latvijas Republikas Augstākajā padomē kā pārejas parlamentā” lasīja Augstākās padomes Latvijas Tautas frontes frakcijas priekšsēdētājs Jānis Dinevičs.

Paneļdiskusijā “No deklarācijas līdz neatkarībai – Augstākā padome kā pārejas parlaments” piedalījās vairāki Augstākās padomes deputāti – Latvijas Tautas frontes frakcijas priekšsēdētājs J.Dinevičs, bijušais Ministru padomes priekšsēdētājs Ivars Godmanis, Augstākās padomes priekšsēdētāja vietnieks D.Īvāns, kā arī frakcijas “Satversme” priekšsēdētājs Jānis Vaivads. Šo diskusiju vadīja biedrības “Publisko tiesību institūts” direktors Arvīds Dravnieks.

Konferences paneļdiskusijā “No PSRS konstitūcijas atpakaļ uz Satversmi” piedalījās Augstākās padomes deputāte, tiesību zinātņu doktore Ilma Čepāne, Satversmes tiesas tiesnesis Gunārs Kusiņš, Londonas Universitātes koledžas asociētais profesors Mārtiņš Paparinskis un zvērināts advokāts Edgars Pastars. Paneļdiskusiju vadīja Valsts prezidenta padomnieks tiesību politikas jautājumos Jānis Pleps.

Konferences pirmo dienu noslēdzošajā paneļdiskusijā “Vai šodien pieļaujam, ka varēja notikt citādi?” aicināti piedalīties par Latvijas neatkarības atjaunošanu balsojušo deputātu bērni – Andris Felss, Laima Karlsone, Ēriks Kehris un Lauma Paegļkalna. Diskusiju vadīja Vidzemes Augstskolas rektors un vadošais pētnieks Gatis Krūmiņš.

Pasākums Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notika atbilstoši aktuālajai epidemioloģiskajai situācijai, pulcējot dalībniekus ar derīgiem Covid-19 sertifikātiem.

Interesenti konferences pirmajai daļai varēja sekot līdzi Saeimas mājaslapā www.saeima.lv un Facebook kontā, Nacionālās bibliotēkas mājaslapā un Facebook kontā, kā arī sabiedrisko mediju portālā lsm.lv.

Konferences otrā diena 24.augustā norisinājās Ārlietu ministrijā, un tā bija veltīta Latvijas valstiskuma atjaunošanas ārpolitiskajiem aspektiem un diplomātiskā dienesta atjaunošanai. Paneļdiskusijās tika izvērtēta neatkarības atjaunošanas procesa nozīme no starptautiskā viedokļa, aplūkoti Latvijas ārlietu dienesta atjaunošanas izaicinājumi un pirmie soļi, atgriežoties pilntiesīga starptautisko tiesību subjekta statusā. Tāpat tika apspriesti nākotnes izaicinājumi Latvijai kā Eiropas Savienības un NATO dalībvalstij.

Ārpolitikai veltīto dienu tiešraidē bija iespējams vērot Ārlietu ministrijas mājaslapā www.mfa.gov.lv un Facebook kontā, kā arī sabiedrisko mediju portālā lsm.lv.

Konferenci organizē Saeima, Ārlietu ministrija, 4.maija Deklarācijas klubs un Latvijas Nacionālā bibliotēka.

 

Ināra Mūrniece: viss, ko darām valsts labā, ir mūsu tautas nākotnei

 

Konferences materiāli

Programma

Video ieraksti: 

                         latviešu valodā: 1.daļa, 2.daļa, 3.daļa

                             angļu valodā: 1.daļa2.daļa3.daļa

Foto

Piektdien, 29.martā