Valsts pārvaldes komisija atbalsta ieceri vēlētājiem ārvalstīs ļaut pašiem izvēlēties vēlēšanu apgabalu

(07.04.2021.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija trešdien, 7.aprīlī, konceptuāli atbalstīja ierosinājumu vēlētājiem ārvalstīs izvēlēties, kurā apgabalā balsot Saeimas vēlēšanās, un nolēma virzīt attiecīgus grozījumus izskatīšanai Saeimā. 

Ierosinājums paredz, ka vēlētājs ārvalstī Saeimas vēlēšanās, tostarp balsojot pa pastu, varēs izvēlēties vēlēšanu apgabalu, par kurā pieteiktajiem deputātu kandidātiem vēlas nobalsot. Balsis paredzēts pieskaitīt attiecīgajā vēlēšanu apgabalā nodotajām balsīm. 

Patlaban Saeimas vēlēšanu likums noteic, ka katrā vēlēšanu apgabalā ievēlējamo deputātu skaitu nosaka Centrālā vēlēšanu komisija proporcionāli vēlēšanu apgabala vēlētāju skaitam un ārvalstīs dzīvojošo vēlētāju balsis Saeimas vēlēšanās tiek pieskaitītas Rīgas vēlēšanu apgabalam. Komisijas konceptuāli atbalstīto grozījumu autori likumprojekta anotācijā norādījuši, ka ārvalstīs dzīvojošajiem vēlētājiem šobrīd ir liegta iespēja nobalsot par tiem kandidātiem, kuri pārstāv to vēlēšanu apgabalu, no kura attiecīgais vēlētājs ir izceļojis. 

Likuma grozījumi rosināti, lai veicinātu balsstiesīgo Latvijas pilsoņu dalību vēlēšanās, īpaši atbalstot diasporas pārstāvju pilsonisko un politisko līdzdalību, teikts grozījumu anotācijā. 

Valsts pārvaldes komisija iepriekš jau bija konceptuāli atbalstījusi likuma grozījumus, kas paredzēja iespēju vēlētājiem izvēlēties, par kura vēlēšanu apgabala kandidātiem nodot savu balsi. Saeima šo likumprojektu noraidīja. 

Lai Saeimas vēlēšanu likuma grozījumi varētu stāties spēkā, tie trijos lasījumos vēl jāskata Saeimai.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā