Ilgtspējīgas attīstības komisija atbalsta plānotās investīcijas lielo slimnīcu infrastruktūras stiprināšanai

(31.03.2021.)

Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas deputāti sēdē trešdien, 31.martā, pauda atbalstu Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna ietvaros iecerētajām investīcijām trīs Latvijas centrālo slimnīcu infrastruktūras stiprināšanai.

“Investīcijas infrastruktūrā, protams, pilnībā neatrasinās darbaspēka – ārstu un medicīnas māsu – pieejamības jautājumu, tāpat paredzamā nākotnē atalgojuma ziņā šajā nozarē mēs nespēsim konkurēt ar daudzām citām valstīm, taču darba vide un apstākļi noteikti ir daļa no tā, kas veido lēmumu palikt strādāt Latvijā vai aizbraukt,” sacīja komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis.

Vienlaikus komisijas deputāti pauda bažas par to, vai iezīmētais finansējums reģionālajām slimnīcām plāna ietvaros būs pietiekams.

Ar iecerētajām reformām un investīcijām veselības jomā sēdē klātesošos iepazīstināja Veselības ministrijas pārstāvji. Reformas “Uz cilvēku centrētas, visaptverošas, integrētas veselības aprūpes sistēmas ilgtspēja, noturība” ietvaros 158 miljonus eiro paredzēts novirzīt veselības aprūpes infrastruktūras stiprināšanas atbalstam.

Lielākā daļa no šīs summas, proti, vairāk nekā 132 miljoni paredzēta trim slimnīcām - Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcai, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcai un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcai. Pārējo summu plānots novirzīt reģionālajām slimnīcām un sekundāro ambulatoro valsts apmaksāto pakalpojumu sniedzējiem, informēja Veselības ministrija.

Sēdē deputāti pārsprieda arī jautājumus, kas saistīti ar ambulatorā tīkla pieejamības uzlabošanu un reformu ietvaros plānotajiem pētījumiem. Tāpat diskutēts tika arī par medicīnas māsu izglītības reformu, kas paredz, ka trīs gadu ilgās koledžas programmas vietā topošās māsas četros gados iegūs bakalaura grādu, un šīs reformas ietekmi uz darbaspēka pieejamību.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā