Saeimas komisija virza likumprojektu par Skultes pagasta iekļaušanu Limbažu novadā

(16.03.2021.)

Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijas deputāti otrdien, 16.martā, vienbalsīgi nolēma iesniegt izskatīšanai Saeimā grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, kas paredz Skultes pagastu iekļaut Limbažu novadā.

Likuma grozījumi rosināti, ņemot vērā Satversmes tiesas 12.marta spriedumu, ar kuru atzīts, ka Administratīvo teritoriju un apdzīvoto likumā noteiktā Skultes pagasta iekļaušana Saulkrastu novadā neatbilst Satversmei. 

“Šie ir minimālie grozījumi, lai iespējami ātri varētu Skulti iekļaut Limbažu novadā. Līdz pašvaldību vēlēšanām atlikuši trīs mēneši, rītdien sākas kandidātu sarakstu iesniegšana, tāpēc nekavējoties jābūt skaidrībai par to, kāda būs šo vēlēšanu teritorija,” pauž Administratīvi teritoriālās reformas komisijas priekšsēdētājs Juris Pūce.

Patlaban likums noteic, ka Skultes pagasts pēc 2021.gada pašvaldību vēlēšanām ietilpst Saulkrastu novada pašvaldības administratīvajā teritorijā.

Komisijas sagatavotie grozījumi paredz, ka Ministru kabinets līdz nākamā gada 1.maijam Saeimai sniedz izvērtējumu un pētījumos balstītu informāciju par Saulkrastu novada attīstības potenciālu.

Saulkrastu novada izvērtējumā būtu jāiekļauj tāda analīze, kas ļauj identificēt, vai Saulkrastu novads veidojas kā nozīmīgs reģiona kultūras vai ražošanas centrs ar attīstītu sociālo infrastruktūru, kur pieejami daudzveidīgi pakalpojumi, vienlaikus apskatot ostas un kūrorta attīstības potenciālu. Šāds izvērtējums kalpotu par pamatu iespējai nākamajā plānošanas periodā pārskatīt valsts attīstības plānošanas dokumentos noteiktos nacionālos un reģionālos attīstības centrus, teikts grozījumu anotācijā.

Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums stājās spēkā 2020.gada 23.jūnijā. Tas noteic, ka Latvijā no 2021.gada 1.jūlija tiek izveidotas 42 administratīvās teritorijas – pašvaldības.

Administratīvi teritoriālās reformas komisijas priekšsēdētājs J.Pūce informē, ka komisija lūgs Saeimu likumprojektam piešķirt steidzamību un izskatīt pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas atbildīgajā komisijā.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde