Norisinās starptautiska konference “Baltijas ES sarunas 2021: vai Eiropai kļūst labāk?”

(12.03.2021.)

Lai diskutētu par izaicinājumiem Eiropā pandēmijas laikā un pēc Brexit, kā arī Eiropas Savienības (ES) nākotni un lomu globālajā mērogā, piektdien, 12.martā, tiešsaistē notika augsta līmeņa ekspertu starptautiska konference “Baltijas ES sarunas 2021: vai Eiropai kļūst labāk?”. To organizēja Saeima sadarbībā ar Latvijas Ārpolitikas institūtu (LĀI) un Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecību Latvijā.

Konferenci atklāja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, LĀI direktors Andris Sprūds un EK pārstāvniecības Latvijā vadītāja pienākumu izpildītājs Andris Kužnieks.

Pirmā konferences daļa bija veltīta ES tirdzniecības politikai, savukārt nākamajās dalībnieki runāja par to, vai ES dalībvalstis un pati ES demokrātija ir izturējusi noturības testu, kā arī par Eiropas ekonomikas atveseļošanos pasaulē klimata pārmaiņu kontekstā.

Norisinājās arī trīs paralēlas diskusijas. Pirmajā no tām, kuras tiešraidi no Tallinas nodrošināja Igaunijas Ārpolitikas institūts, uzmanības centrā bija jautājums par Eiropas stratēģisko autonomiju. Otrā paralēlā paneļa saruna, kuras norisi no Viļņas nodrošināja Viļņas Universitāte, bija veltīta Eiropas kaimiņattiecību politikai. Savukārt trešajā paralēlajā diskusijā, kuras tiešraidi no Rīgas nodrošināja Latvijas Ārpolitikas institūts, dalībnieki spriedīs par to, vai pastāvīgās krīzes stiprina ES.

Pasākuma noslēgumā klātesošie diskutēja par ES nākotni un tās lomu pasaulē, tostarp par to, kādai jābūt Eiropas sabiedrības vispārējai stratēģijai, pozīcijai un mijiedarbībai arvien sarežģītākajā un prasīgākajā pasaulē.

Konferencē piedalījās EK priekšsēdētājas izpildvietnieks, ES tirdzniecības komisārs Valdis Dombrovskis, Vakcīnu alianses priekšsēdētājs, bijušais EK prezidents un Portugāles premjerministrs Žozē Manuels Durau Barrozu (José Manuel Durão Barroso), bijušais Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers, Eiropas Parlamenta deputāts, bijušais Lietuvas premjerministrs Andrjus Kubiļus (Andrius Kubilius), EK Atveseļošanas un noturības darba grupas ģenerāldirektore un vadītāja Selīna Gauere (Céline Gauer), Eiropas Parlamenta deputāts, bijušais Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Paets (Urmas Paet), Lietuvas ārlietu ministra vietnieks Arnolds Pranckevičs (Arnoldas Pranckevičius), Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda un citi.

 

Saeimas priekšsēdētāja: ir vajadzīgi skaidri lēmumi par ilgtspējīgiem investīciju projektiem

 

Konferences materiāli:

Programma

Videoieraksti:

Atklāšana un 1.daļa latviešu valodā un angļu valodā.

2.daļa latviešu valodā un angļu valodā.

3.daļa latviešu valodā un angļu valodā.

Paralēlā paneļa saruna: vai pastāvīgās krīzes stiprina ES? latviešu valodā un angļu valodā.

Noslēgums latviešu valodā un angļu valodā

Sestdien, 20.aprīlī