Saeima tiesībsarga amatā atkārtoti apstiprina Juri Jansonu

(11.03.2021.)

Saeima ceturtdien, 11.martā, tiesībsarga amatā atkārtoti apstiprināja Juri Jansonu.

Tiesībsarga amatam bija izvirzīti arī Labklājības ministrijas parlamentārais sekretārs Krišs Lipšāns un zvērināts advokāts Edgars Zelderis.

J.Jansons tiesībsarga amata pienākumus pilda kopš 2011.gada 17.marta, un viņa pilnvaru termiņš beigsies 2021.gada 16.martā.

Saeima tiesībsargu ievēl uz pieciem gadiem.

Par tiesībsargu var apstiprināt personu, kura ir Latvijas pilsonis un kurai nav dubultpilsonības, kura ir sasniegusi 30 gadu vecumu un ieguvusi augstāko izglītību — vismaz maģistra grādu — vai atbilstoši Latvijas normatīvajiem aktiem pielīdzinātu izglītību. Amata kandidātam jāprot latviešu valoda un vismaz divas svešvalodas, kā arī jābūt zināšanām un praktiskai darba pieredzei cilvēktiesību vai tiesību aizsardzības jomā. Tāpat atbilstoši likuma prasībām personai jābūt tiesīgai saņemt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam.

Tiesībsargs rūpējas par to, lai Latvijā tiktu ievērotas cilvēktiesības un valsts pārvalde un pašvaldības ievērotu labas pārvaldības principu. Tiesībsargs savā darbībā ir neatkarīgs un pakļaujas vienīgi likumam. Nevienam nav tiesību ietekmēt tiesībsargu viņa funkciju un uzdevumu pildīšanā. Tiesībsarga amats nav savienojams ar piederību pie politiskajām partijām.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā