Pilsonības komisija: valstij jādod signāls tautiešiem ārzemēs, ka gaidām viņus atgriežamies uz dzīvi Latvijā

(10.03.2021.)

Lai veicinātu cilvēku atgriešanos uz dzīvi Latvijā, būtiska ir valsts attieksme, tostarp nodrošinot potenciālajiem remigrantiem nepieciešamo informāciju. Tautiešiem ārzemēs skaidri jājūt, ka gaidām viņus atgriežamies uz dzīvi Latvijā, trešdien, 10.martā, pauda Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas deputāti.

Komisijai uzklausot atbildīgo ministriju pārstāvjus par remigrācijas koordinatoru un Latvijas pārstāvniecību ārvalstīs darbu, komisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins atzinīgi novērtēja iespēju ikvienam Latvijas diasporas pārstāvim iegūt sev nepieciešamo informāciju. “Valstij ir jādod signāls – mums rūp, ka šie cilvēki atgriežas Latvijā,” sacīja A.Judins, akcentējot, ka sēdē ir gūts apstiprinājums, ka sistēma saistībā ar nepieciešamās informācijas nodrošināšanu strādā.

Atbildīgo ministriju pārstāvji akcentēja, ka  2020.gadā, iesaistoties remigrācijas koordinatoriem, Latvijā atgriezušies 1023 cilvēki. Visbiežāk uzdotie jautājumi, vēršoties pie koordinatoriem vai Latvijas pārstāvniecībās ārvalstīs, ir saistīti ar bērna iekārtošanu bērnudārzā vai skolā, latviešu valodas apguvi, darba un studiju iespējām, nodokļu politiku un mājokļa iegādes iespējām.

Nevalstisko organizāciju pārstāvji sēdē uzsvēra, ka trūkst atgriezeniskās saiknes no cilvēkiem, kuri uz dzīvi Latvijā atgriežas ārpus valsts īstenotajām programmām. Tāpat deputāti un klātesošie pārrunāja arī jautājumu par neiecietības līmeni un savstarpējās uzticēšanās trūkumu sabiedrībā, kuru vēl jo vairāk ir pastiprinājusi epidemioloģiskā situācija.

A.Judins atzīmēja, ka komisija tuvākajā laikā atgriezīsies pie jautājuma diskusijas laikā iezīmētajiem problēmjautājumiem un izaicinājumiem, kā arī remigrācijas politikas mērķiem.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt