Cilvēktiesību komisija: valsts atbalsts jānodrošina visiem bērniem, arī aprūpes iestādēs esošajiem

(10.03.2021.)

Vienreizējs atbalsts 500 eiro apmērā ir jāpiešķir visiem bērniem, ne tikai tiem, kuri dzīvo ģimenēs. Valdībai tas ir jānodrošina, trešdien, 10.martā, uzsvēra Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti. 

Komisija lēma Ministru prezidentam nosūtīt vēstuli, aicinot nodrošināt, lai valdības lēmums sniegt atbalstu bērniem tiktu izpildīts pilnībā un to saņemtu arī tie bērni, kuri ievietoti aprūpes iestādēs. 

“Apmēram 600 Latvijas bērniem nav piešķirti 500 eiro, jo viņi nedzīvo ģimenēs. Situācija, kurā daļa bērnu ir ārpus atbalsta rāmja un attiecīgo atbalstu nesaņem, nav pieļaujama. Pat ja viņi nav ģimenēs, par viņiem kāds tāpat rūpējas, vai tā ir iestāde vai aprūpētājs, vai cita veida ģimene. Atbalsts viņiem pienākas. Mēs nedrīkstam šķirot bērnus pareizajos un nepareizajos, visi ir vienlīdzīgi,” uzsvēra Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš. 

Labklājības ministrijas pārstāvji deputātiem skaidroja, ka 500 eiro pabalsts bijis iecerēts kā atbalsts ģimenēm, saskaroties ar papildu spriedzi un izmaksām, kas radušās ārkārtējās situācijas laikā. Savukārt ārpusģimenes aprūpes iestādes valsts atbalstu saņem virknē citu veidu. 

Aicinājumu rast risinājumu vienlīdzīga atbalsta piešķiršanai visiem Latvijas bērniem, tostarp tiem bērniem, kuri atrodas gan valsts, gan pašvaldību, gan nevalstisko organizāciju dibinātās bērnu aprūpes iestādēs, iepriekš deputātiem pauduši Alternatīvās bērnu aprūpes alianses organizāciju pārstāvji.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt