Izglītības komisija konceptuāli atbalsta grozījumus Muzeju likumā

(10.06.2020.)

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija trešdien, 10.jūnijā, konceptuāli atbalstīja grozījumus Muzeju likumā, kuru mērķis ir pilnveidot valsts muzeju pārvaldību un precizēt nozares normatīvo regulējumu. Grozījumi noteic jaunu valsts muzeja juridisko statusu, paredzot, ka valsts muzeji var darboties arī kā atvasinātas publiskas personas.

Šobrīd spēkā esošais regulējums nav elastīgs jautājumā par budžeta izmantošanu, un finanšu līdzekļi “beidzas” gada beigās, deputātiem akcentēja Kultūra ministrijas pārstāvji. Nav iespējama saimnieciskās darbības rezultātā iegūto līdzekļu uzkrāšana, ko varētu novirzīt muzeju darbības attīstībai un kas atslogotu valsts budžetu. Tāpat šobrīd nav iespējams elastīgi veidot pakalpojuma cenu, jo cenrāži ir jāapstiprina Ministru kabinetā, un arī atalgojums katrai amatu kategorijai ir noteikts Ministru kabineta noteikumos.

Latvija ir vienīgā valsts Eiropas Savienībā, kurā muzeju maksas pakalpojumi tiek apstiprināti Ministru kabineta līmenī, uzsvērts anotācijā, piebilstot, ka šāda kārtība pēc būtības ir nesaimnieciska, jo neļauj muzejiem operatīvi regulēt pakalpojumu izcenojumus atbilstoši pieprasījumam.

Muzeju darbības nodrošināšanā būtiska loma ir muzeju pašu ieņēmumiem par sniegtajiem maksas pakalpojumiem un saimnieciskajai darbībai, savukārt valsts budžeta dotācija tikai daļēji sedz muzeja darbībai nepieciešamo finansējumu. Kā norādīts likumprojekta anotācijā, muzeju pašreizējais juridiskais statuss – tiešā valsts pārvaldes iestāde – neļauj operatīvi reaģēt uz tirgus situāciju, kaut arī muzeja ieņēmumu struktūrā būtisku ieņēmumu daļu veido pašu ieņēmumi.

Latvijā no 108 akreditētajiem muzejiem darbojas 16 valsts uzturēti un dibināti muzeji. Kā sēdē uzsvēra Kultūras ministrijas pārstāvji, plānotie grozījumi paredz arī iespēju saglabāt jau esošo valsts pārvaldes formu.

Tāpat grozījumi paredz noteikt, ka valsts muzeja direktora amatam izsludina atklātu konkursu un direktoru pieņem darbā uz pieciem gadiem, vienlaikus neierobežojot pieļaujamo termiņu skaitu. Šobrīd muzeju direktoriem normatīvajos aktos nav noteikts amata pilnvaru termiņa ierobežojums un likums nenosaka arī direktoru atlases kārtību, kaut gan praksē Kultūras ministrija izmanto atklāta konkursa procedūru, teikts anotācijā.

Likumprojekts aptver arī jautājumu par muzeju akreditācijas procesu, iekļauj jaunas normas par nelikumīgi pārvietotiem un iegūtiem kultūras un dabas priekšmetiem, Nacionālā muzeju krājuma priekšmetu atsavināšanu un izņemšanu, kā arī atsevišķu terminu un jēdzienu lietojumu.

Kā uzsvēra komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens, šie grozījumi paredz būtiskas izmaiņas valsts muzeju pārvaldības sistēmā, līdz ar to, turpinot darbu pie likumprojektu izstrādes, ir nozīmīgi uzklausīt visu iesaistīto pušu viedokļus.

Izglītības komisija atbalstīja arī saistītos grozījumus Kultūras institūciju likumā.

Lai grozījumi Muzeju likumā un izmaiņas Kultūras institūciju likumā stātos spēkā, tās jāskata Saeimā vēl trīs lasījumos.

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 23.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
08:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Svētā Krēsla apustulisko nunciju Latvijas Republikā arhibīskapu V.E. Petar Rajič
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēde
12:40  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas sēde