Pilnveidos likumu Latvijas Nacionālo bruņoto spēku nosūtīšanai un dalībai starptautiskajās operācijās

(20.05.2020.)

Lai modernizētu un precizētu regulējumu Latvijas armijas dalībai militārajās operācijās un aktivitātēs, Saeimas Ārlietu komisija trešdien, 20.maijā, pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā “Latvijas Nacionālo bruņoto spēku piedalīšanās starptautiskajās operācijās”.

Likumprojekta autori – Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija – anotācijā norādījuši, ka pašreizējais likums ir pieņemts 1995.gadā, kad pasaulē valdīja cita ģeopolitiskā situācija un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) dalība tika plānota primāri miera uzturēšanās operācijās Balkānu pussalā.

“Esošais likums vairs nespēj pietiekami nosegt visas mūsdienu operācijas un militārās aktivitātes, tādēļ ne vienmēr ļauj operatīvi īstenot Latvijas uzņemtās starptautiskās saistības gan NATO, gan Eiropas Savienībā, gan arī citos formātos,” informē Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols.

Līdz ar likuma grozījumiem plānots precizēt starptautiskās miera uzturēšanas un nodrošināšanas definīcijas, liekot uzsvaru uz operācijas mērķi, nevis uz ģeogrāfisko piesaisti, jo ne vienmēr konflikta zona aprobežojas ar konkrētas valsts teritoriju. Šādi tiks panākts elastīgāks mehānisms lēmuma pieņemšanai par dalību starptautiskajā operācijā, teikts likumprojekta anotācijā.

Izmaiņas arī paredz aizstāt konkrētu starptautisko operāciju pamatojumu uzskaitījumu, piemēram, rezolūcija, rekomendācija vai lūgums, ar vispārēju norādi uz apņemšanos ievērot Apvienoto Nāciju organizācijas (ANO) statūtus, uzņemtās starptautiskās saistības un nodrošināt Latvijas NBS kontingenta dalību starptautiskajās operācijās saskaņā ar Latvijai saistošiem starptautiskajiem līgumiem, kā arī saglabāt atbildību par uzņemto starptautisko saistību nepildīšanu.

Vienlaikus plānots precizēt NBS kontingenta pilnvaras, nosakot, ka tas piedalās starptautiskajās operācijās, ievērojot ANO statūtus saskaņā ar Latvijas Republikai saistošiem starptautiskajiem līgumiem un Latvijas likumiem, kā arī ar Saeimas, Ministru kabineta vai — likumā īpaši paredzētajā gadījumā — aizsardzības ministra lēmumu.

Tāpat paredzēts noteikt, ka NBS kontingentu jebkurā laikā bez īpašiem priekšnosacījumiem varēs atsaukt ar Saeimas vai Ministru kabineta lēmumu. Patlaban likumā ir noteikts, ka kontingentu var atsaukt, ja ir pārkāpti konkrēti noteikumi, kā arī gadījumos, kad nepieciešams nodrošināt Latvijas valsts intereses.

Lai likuma “Latvijas Nacionālo bruņoto spēku piedalīšanās starptautiskajās operācijās” grozījumi stātos spēkā, tie trīs lasījumos vēl jāatbalsta Saeimai.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā