Valsts pārvaldes komisija aicina Rīgas pilsētas pagaidu administrāciju nodrošināt sabiedrības iesaisti lēmumu pieņemšanā

(13.05.2020.)

Rīgas pilsētas pagaidu administrācijas darbs kopumā vērtējams atzinīgi, taču jāatzīst, ka lēmumu pieņemšanas procesā nav pietiekami nodrošināta sabiedrības iesaiste. Rīdzinieku viedoklis neapšaubāmi ir svarīgs, tāpēc šajos apstākļos ir būtiski dot iespēju iedzīvotājiem iesaistīties galvaspilsētas dzīvē un pagaidu administrācijai ir jārod veids, kā to nodrošināt. To trešdien, 13.maijā, pauda Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētāja Inga Goldberga.

“Patlaban, kad Rīgā strādā Saeimas ieceltā pagaidu administrācija, virkne lēmumu tiek pieņemti operatīvi, taču būtu vēlama lielāka sabiedrības iesaiste lēmumu pieņemšanas procesā. Šobrīd iedzīvotājiem ne vienmēr tiek nodrošināta iespēja attiecīgos jautājumos paust savu viedokli un sniegt ierosinājumus. Tāpat rīdziniekiem šobrīd nav iespējas uzzināt, par kādiem jautājumiem administrācija plānojusi lemt, līdz ar to ir apgrūtināta interešu pārstāvniecība,” aktualitāti iezīmē komisijas priekšsēdētāja.

Komisijas sēdē vairāku sabiedrisko organizāciju pārstāvji no galvaspilsētas apkaimēm vērsa komisijas uzmanību uz to, ka sadarbība ar Rīgas pagaidu administrāciju ir apgrūtinoša, jo trūkst informācijas par izskatāmajiem jautājumiem vai arī tā ir pieejama novēloti, līdz ar to iespēja piedalīties ir nokavēta.

Lai situāciju mainītu, iedzīvotāju pārstāvji rosināja Rīgā ieviest, piemēram, e-portfeli, kur būtu pieejama administrācijas darba kārtība un nodrošināta iespēja apspriest aktuālos jautājumus, sniegt viedokļus un ierosinājumus.

“Saeimai, kas ir atlaidusi Rīgas domi un iecēlusi pagaidu administrāciju, ir jābūt pārliecinātai, ka tā strādā iedzīvotāju interesēs. Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija arī turpmāk aicinās Rīgas administrāciju ziņot par tās darbu un sekos līdzi lēmumu pieņemšanas procesam,” uzsvēra I.Goldberga un aicināja administrāciju tuvākajā laikā rast iespēju nodrošināt sabiedrisko organizāciju piedalīšanos diskusijās un lēmumu pieņemšanā un par to informēt arī deputātus.

Komisijas sēdē šodien Rīgas pagaidu administrācijas vadītāji informēja deputātus par līdzšinējo darbu, tostarp pilsētas finansēm, kapitālsabiedrību darba izvērtējumu, kā arī spertajiem soļiem Rīgas iedzīvotāju un uzņēmēju atbalstam pandēmijas izraisītās ārkārtējās situācijas laikā.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt