J.Rancāns par situāciju 9.maijā: Covid-19 izplatības laikā pulcēšanās nav pieļaujama

(13.05.2020.)

“Laikā, kad izsludināti ar Covid-19 izplatību saistīti ierobežojumi, nevajadzētu atkārtoties tādai situācijai, kāda bija vērojama 9.maijā. Aicinu Iekšlietu ministriju atzīt pieļautās kļūdas, nodrošinot ārkārtējā situācijā noteikto ierobežojumu ievērošanu, un nākotnē plānot darbu tā, lai sabiedrībai ir skaidrs, ka Iekšlietu ministrija stāv sociālās distancēšanās pasākumu sardzē,” trešdien, 13.maijā, sēdē norādīja Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns.

“Iedzīvotāju novērtējumi par situāciju Uzvaras parkā 9.maijā ir pretēji Iekšlietu ministrijas un policijas paustajam, ka viss bija vislabākajā kārtībā. Sabiedriskais sašutums ir saprotams, jo 4.maijā cilvēki tika aicināti palikt mājās, bet 9.maijā mēs redzējām pavisam citu situāciju,” uzsvēra J.Rancāns.

Deputāti sēdē uzklausīja iekšlietu ministru Sandi Ģirģenu, kā arī Valsts policijas un Rīgas pašvaldības policijas pārstāvjus par ārkārtējās situācijas laikā noteikto ierobežojumu pārkāpumiem šī gada 9.maijā. Deputāti interesējās par to, kā ticis plānots policijas darbs, lai nodrošinātu sabiedrisko kārtību un ārkārtējā situācijā noteikto ierobežojumu ievērošanu, tāpat paustas bažas par to, kādu efektu redzētais cilvēku pieplūdums pandēmijas laikā varētu atstāt uz sabiedrības veselību.

Iekšlietu ministrs deputātus informēja, ka pēc 9.maija ar Valsts policijas pārstāvjiem šī situācija pārrunāta un spriests par to, kā uzlabot sabiedriskās kārtības nodrošināšanu. Policijas pārstāvji skaidroja, ka masveida pulcēšanas pie Uzvaras pieminekļa 9.maijā netika konstatēta un policija centusies novērst cilvēku uzkavēšanos pie pieminekļa.

Deputāti tika informēti, ka 9.maijā sastādīti 46 administratīvie protokoli un 70 administratīvās lietas, kuras vēl jāizskata. Komisijas deputāti aicināja policiju sniegt informāciju par uzsākto administratīvo lietu iznākumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima