Ilgtspējīgas attīstības komisija: NAP2027 ir jāpapildina atbilstoši ārkārtējai situācijai un jāvirza apstiprināšanai Saeimā

(06.05.2020.)

Lai nerastos ilgstošs Eiropas fondu investīciju pārtraukums, Nacionālo attīstības plānu 2021.-2027.gadam (NAP2027) ir raiti jāvirza apstiprināšanai Saeimā. Taču, ņemot vērā Covid-19 krīzes radītos izaicinājumus, plānam nepieciešami būtiski papildinājumi, pauda Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas deputāti, trešdien, 6.maijā, lemjot uzsākt darbu pie Saeimas lēmuma projekta NAP2027 papildināšanai.

“Skaidrs, ka pēc Covid-19 krīzes Nacionālajā attīstības plānā ir nepieciešamas korekcijas, īpaši veselības aprūpes jomā. No tā, cik ātri Nacionālais attīstības plāns tiks apstiprināts, atkarīgs arī, cik ātri varēsim piekļūt Eiropas fondu finansējumam,” pēc sēdes uzsvēra komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis.

Komisijas sēdē Ministru prezidenta parlamentārā sekretāre Evika Siliņa akcentēja, ka Covid-19 krīzes ietekmē varētu būt nepieciešams pārvērtēt vairāku pasākumu, piemēram, veselības, pētniecības, sociālajā un tautsaimniecības jomā, noteiktās prioritātes NAP2027. E.Siliņa un klātesošie ministriju pārstāvji pauda atbalstu pēc iespējas raitākai NAP2027 virzībai Saeimā, lai varētu uzsākt plānveidīgi pildīt NAP2027 iekļautos uzdevumus. Tāpat klātesošie atzīmēja, ka ministrijas ir sākušas darbu pie pamatnostādnēm, par pamatu ņemot NAP2027.

Komisijas deputāti sprieda par iespējamiem risinājumiem NAP2027 turpmākajai virzībai, izskatot iespēju virzīt Saeimā pirms Covid-19 krīzes sagatavoto NAP2027 projektu, atgriezt plānu izskatīšanai un pilnveidošanai Ministru kabinetam vai turpināt darbu pie nepieciešamajām izmaiņām komisijas ietvaros. Ilgtspējīgas attīstības komisijas deputāti lēma sagatavot lēmuma projektu, lai sabalansētu NAP2027 izvirzītos mērķus ar ārkārtējās situācijas radītajām izmaiņām.

Komisija plāno uzsākt darbu pie lēmuma projekta jau nākamajā sēdē trešdien, 13.maijā, un iecerēts, ka NAP2027 kopā ar sagatavoto lēmuma projektu apstiprināšanai Saeimā varētu tikt nodots parlamenta pavasara sesijas noslēgumā, informēja V.Dombrovskis.

Nacionālais attīstības plāns ir galvenais vidēja termiņa plānošanas dokuments, kurā noteikti valsts attīstības mērķi, prioritātes un rīcības virzieni katrā no tām, kā arī sasniedzamie rezultāti un atbildīgās institūcijas.

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 23.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
08:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Svētā Krēsla apustulisko nunciju Latvijas Republikā arhibīskapu V.E. Petar Rajič
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēde
12:40  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas sēde