Mājokļa jautājumu apakškomisijā pārrunā atbalstu hipotekāro kredītu atmaksas jomā ārkārtējās situācijas laikā

(29.04.2020.)

Patlaban banku sniegtās kredītbrīvdienas hipotekāro kredītu maksājumiem ir īpaši nozīmīgs atbalsts iedzīvotājiem, kā arī būtisks faktors, lai turpinātu īstenot mājokļu politiku un nodrošinātu sociālās garantijas. To šodien, 29.aprīlī, uzsvēra Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Mājokļa jautājumu apakškomisijas priekšsēdētāja Regīna Ločmele-Luņova. Apakškomisijas deputāti sēdē attālināti iepazinās ar situāciju hipotekāro kredītu atmaksā ārkārtējās situācijas laikā.

“Šodien ir vēsturiska diena, jo turpat visas Latvijas komercbankas ir pievienojušās moratorijam, kas paredz banku klientiem iespēju saņemt labvēlības periodu līdz pat 12 mēnešiem hipotekārā kredīta pamatsummas maksājumu atlikšanā. Šo iespēju varēs izmantot iedzīvotāji, kuru finansiālā situācija ir pasliktinājusies Covid-19 pandēmijas izraisītās ārkārtējās situācijas ietekmē,” sēdē sacīja apakškomisijas priekšsēdētāja R.Ločmele-Luņova, atzīmējot, ka atlikt uz laiku līdz sešiem mēnešiem varēs arī līzinga un patēriņa kredītu pamatsummas maksājumus.

Moratorijs paredz, ka šajā laikā netiks mainīti kreditēšanas līguma nosacījumi un netiks piemērota komisijas nauda, pauda apakškomisijas priekšsēdētāja.

Finanšu nozares asociācijas (FNA) pārstāvji deputātiem atzīmēja, ka moratorijs ir saskaņots ar Finanšu un kapitāla tirgus komisiju, to pēc konsultācijām ar Eiropas Komisiju izskatījusi arī Konkurences padome. Tādējādi bankas harmonizē un saviem klientiem sniedz arvien pieaugošu atbalstu, lai risinātu īstermiņa grūtības veikt kredītmaksājumus. Moratorijam pievienojusies arī Lietuva un Igaunija, un to darīt aicināta ikviena kredītiestāde, tostarp nebanku kreditētāji.

Patlaban saistību pamatsummas atlikšana ir piemērota vairāk nekā 4400 klientiem un ārkārtējās situācijas dēļ pamatsummas maksājumi atlikti turpat 10 tūkstošiem līgumu par kopējo summu 628 miljoni eiro, liecina FNA dati.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā