Zanda Kalniņa-Lukaševica: Krievija izmanto jebkuru iespēju destabilizēt situāciju citās valstīs

(28.04.2023.)

“Atbildei uz Krievijas centieniem destabilizēt situāciju Moldovā un izmantot tās ietekmes sviras ir jābūt nepārprotamai un vienotai, mums visiem kopā ir jāpalīdz Moldovai stiprināt noturību pret Krievijas ļaunprātīgu rīcību,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja biedre, Latvijas delegācijas Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica, piedaloties asamblejas debatēs par Krievijas lomu spriedzes saasināšanā Moldovas Republikā.

Z.Kalniņa-Lukaševica pauda atzinību par Ukrainas bēgļu uzņemšanu Moldovā, kas ir cilvēcības, solidaritātes un demokrātisko vērtību piemērs, un akcentēja, ka šīs vērtības pašlaik tiek apdraudētas un mums tās kopīgi jāaizstāv.

Latvijas delegācijas vadītāja atzīmēja, ka “Krievija izmanto jebkuru iespēju, lai destabilizētu situāciju citās valstīs. Tā ir labi atpazīstama un jau tradicionāla Krievijas rīcība. Spiediens, kuru Moldova piedzīvo Krievijas agresīvās ārpolitikas dēļ, ir milzīgs. Mēs to saprotam un uzteicam Moldovas spēju pretoties Krievijas manipulācijām un hibrīddraudiem.”

“Mums visiem ir jāizmanto šis laiks, lai kļūtu patiesi neatkarīgi no Krievijas. Šobrīd īpaši svarīgi ir kļūt neatkarīgiem arī enerģijas jomā. Šo ziemu esam aizvadījuši labāk, nekā daudzi prognozēja, mēs visi esam panākuši ievērojamu progresu šajā ziņā. Tas bija iespējams, jo bijām vienoti un solidāri viens pret otru,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja biedre Z.Kalniņa-Lukaševica.

Z.Kalniņa-Lukaševica teica, ka ir gandarīta, ka Eiropas Savienības sniegtais atbalsts ir palīdzējis mazināt Krievijas kara pret Ukrainu ietekmi uz Moldovu, tostarp enerģētikas jomā, un uzsvēra Latvijas atbalstu Moldovai Eiropas Savienības līmenī, kā arī veicot reformas ceļā uz pievienošanos tai.

No 23. līdz 28.aprīlim Strasbūrā notiek Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas 2023.gada sesijas otrā daļa, kurā pulcējas 46 valstu parlamentārieši. Tajā piedalās Latvijas delegācijas vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica, delegācijas vadītājas vietnieks Normunds Dzintars, pastāvīgā pārstāve Ieva Brante un pastāvīgo pārstāvju aizstājēji Andris Bērziņš un Ričards Šlesers.

Eiropas Padome izslēdza Krieviju no dalības šajā organizācijā 2022.gada 16.martā.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā