E.Smiltēns Latgales kongresa dienā: cik stipra ir Latgale, tik stipra ir Latvija

(27.04.2023.)
VideoGalerija

“Cik stipra ir Latgale, tik stipra ir arī Latvijas valsts. Mūsu cilvēku drošība, saliedētība, piederības sajūta ir Latvijas kopīgas nākotnes un spēka jautājums,” sacīja Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, parlamenta ārkārtas sēdē Latgales kongresa dienā, ceturtdien, 27.aprīlī.

Latgale ir Latvijas šūpulis, sacīja Saeimas priekšsēdētājs. “Latgales kongresa diena ir vispirms simbolisks žests, ka mēs Latgalē un visā pārējā Latvijā atceramies vēsturiskos notikumus, kas ir bijuši par pamatu Latvijas valsts izveidošanai,” sacīja E.Smiltēns, atzīmējot, ka šodien pirmo reizi notiek Latgalei veltīta parlamenta sēde.

Uzrunājot kolēģus Saeimā un valdībā, Saeimas priekšsēdētājs aicināja neaprobežoties tikai ar simbolisku vai emocionālu atbalstu. “Svarīgākais Latvijas valsts parlamenta un valdības uzdevums ir panākt līdzvērtīgu visu Latvijas iedzīvotāju labklājības pieaugumu, reģionālās nevienlīdzības mazināšanos un nabadzības izskaušanu. Reģionālās politikas stiprināšana un ekonomikās aktivitātes veicināšana reģionos – lai tas kļūst par mūsu kopīgā darba vadmotīvu!” aicināja E.Smiltēns. Tāpat Saeimas priekšsēdētājs akcentēja, ka “tas ir valstiskās un starptautiskās drošības pamatelements, lai cilvēki arī tiešās robežas tuvumā jūtas droši, lai viņi var būt pārliecināti par savu bērnu iespējām iegūt izglītību un par savu ekonomiskās darbības ilgtspēju”.

E.Smiltēns sacīja, ka latgaliešu valoda un kultūra ir kā caurviju motīvs greznā tautastērpā, papildu motivējošais faktors pašiem latgaliešiem un īpašais Latgales trumpis. Tā ir Latvijas kultūras bagātība, sacīja Saeimas priekšsēdētājs, uzverot, ka Latgales latviešu – latgaliešu – valodai ir jāskan skolās un plašsaziņas līdzekļos. “Cienīsim pagātni un strādāsim nākotnei! Lai Latvija visos novados, visos reģionos plaukst un zeļ. Saules mūžu Latgalei, saules mūžu Latvijai!” runas noslēgumā vēlēja Saeimas priekšsēdētājs.

Šodien parlamentā norisinājās arī Latviešu vēsturiskās zemes – Latgales – karogu svinīgā nodošana. “Karogs ir redzamā, lepnā daļa tām dziļajām piederības, tradīciju un kultūras saknēm, kas iesniedzas pašos mūsu tautas pamatos. Lai lepojamies ar savu novadu karogiem, jo, kas mīl un lepojas ar savu novadu, tas dara stiprāku visu Latvijas valsti,” uzsvēra E.Smiltēns.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720307822072
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima