Saeimas priekšsēdētājs un Igaunijas prezidents uzsver vienotu atbalstu Ukrainai

(26.04.2023.)
VideoGalerija

“Latvija un Igaunija ir ne vien kaimiņi, bet arī cieši draugi. Diemžēl kopā esam piedzīvojuši arī savu valstu un tautu traģiskākos brīžus. Mūsu karavīri ir cīnījušies plecu pie pleca par savu brīvību. Arī šodien mūsu valstis ir cieši sabiedrotie cīņā pret Krievijas imperiālismu un agresiju. Mūsu sadarbība ir kļuvusi vēl jo dinamiskāka, un mūsu tautas ir vienotas atbalstā Ukrainai,” sacīja Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns trešdien, 26.aprīlī, parlamentā tiekoties ar Igaunijas Republikas prezidentu Alaru Karisu (Alar Karis).

Arī pēc Ukrainas uzvaras karā situācija Krievijā būtiski nemainīsies, aicinot stiprināt drošības stratēģiju reģionā, sacīja E.Smiltēns. Saeimas priekšsēdētājs un Igaunijas prezidents bija vienisprātis, ka jāveicina Ukrainas rekonstrukcija, un pārrunāja nepieciešamību Ukrainai sniegt skaidru plānu ceļā uz uzņemšanu Eiropas Savienībā un NATO. Saeimas priekšsēdētājs akcentēja Viļņā gaidāmā NATO samita nozīmību.

Reģiona drošību jau stiprinājusi Somijas pievienošanās NATO, un Saeimas priekšsēdētājs un Igaunijas prezidents pauda cerību, ka drīzumā arī Zviedrija kļūs par NATO dalībvalsti. Baltijas valstis un Ziemeļvalstis vieno nozīmīga sadarbība arī NB8 formātā.

Spriežot par savienojamību reģionā, Saeimas priekšsēdētājs kā vienu no prioritātēm izcēla ātrgaitas dzelzceļa projektu “Rail Baltica”, kas ir būtisks ne vien kā ērts pasažieru savienojums ar Rietumeiropu, bet arī stratēģiskas nozīmes drošības projekts. Tāpat puses sprieda par enerģētisko drošību un nepieciešamību iegūt neatkarību no Krievijas un Baltkrievijas elektroapgādes (BRELL) tīkla.

Saeimas priekšsēdētājs atzinīgus vārdus veltīja Igaunijas pieredzei digitālā sektora attīstībā, uzsverot, ka Latvija var mācīties no kaimiņvalsts pieredzes. Izceļot Latvijas un Igaunijas iedzīvotāju ciešos kontaktus, pārrunāta arī tūrisma attīstība.

Pēc tikšanās Igaunijas prezidents Saeimas sēdē uzrunāja parlamenta deputātus, uzsverot ciešās saites, kas vieno mūsu tautas. Tāpat Igaunijas prezidents akcentēja vienotu atbalstu Ukrainai un uzsvēra, ka šobrīd svaru kausos ir likts ne tikai Ukrainas liktenis, bet arī nākotnes drošības iekārta un tas, kādā pasaulē mēs dzīvosim. Mūsu mērķim ir jābūt precīzam, mums ir jābūt pēctecīgiem, nenogurdināmiem un drosmīgiem, atbalstot Ukrainu, deputātiem pauda Igaunijas prezidents.

Sarunā ar Igaunijas prezidentu piedalījās arī Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols un Saeimas deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Igaunijas parlamentu vadītājs, Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720307792400
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima