Uzņēmējdarbības apakškomisijā spriež par nacionālās lidsabiedrības lomu tūrisma nozares attīstībā

(25.04.2023.)

“Nenoliedzami, tūrisms ir svarīga tautsaimniecības asinsrites sastāvdaļa, tādēļ ir būtiski uzturēt atvērtu, kvalitatīvu dialogu starp nacionālo lidsabiedrību, nozari un politikas veidotājiem kopīga mērķa sasniegšanai – tūristu skaita pieaugumam un tūrisma biznesa attīstībai,” otrdien, 25.aprīlī, sacīja Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas Uzņēmējdarbības attīstības apakškomisijas priekšsēdētājs Artūrs Butāns. Apakškomisijas sēdē deputāti sprieda par nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" iesaisti tūrisma attīstībā.

Ekonomikas ministrijas un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra pauda, ka “airBaltic” ir atpazīstamākais Latvijas starptautiskais zīmols un būtiska Latvijas tūrisma tirgus sastāvdaļa, kas nodrošina vairāk nekā divus ar pusi procentus no iekšzemes kopprodukta.

Nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" pārstāvji deputātiem akcentēja lidsabiedrības aktivitātes ienākošā tūrisma veicināšanā. Tāpat lidsabiedrība norādīja uz Krievijas agresijas kara Ukrainā negatīvajām sekām, paužot, ka kopš kara sākuma “airBaltic” ir zaudējis lielākos tranzīta pārvadājumu tirgus. Tai pašā laikā “airBaltic” uzsvēra, ka ir vienīgā nacionālā kompānija Baltijas reģionā, kas nodrošina regulārus lidojumus uz vairāk nekā 70 galamērķiem.

Spriežot par aktuālo situāciju tūrisma tirgū, deputāti uzsvēra – nepieciešams, lai Rīga un līdz ar to Latvija ir galvenais galamērķis. Tāpat deputāti rosināja novērst šķēršļus lidostas infrastruktūras izmantošanā, norādot uz problēmu ar pasažieru trapu pieejamību.

Atbildot uz deputātu jautājumiem, tūrisma nozares pārstāvji norādīja, ka “airBaltic” ir stratēģisks savienojums, lai tūristi varētu nokļūtu Rīgā, taču, meklējot risinājumu tūristu piesaistei Rīgai un Latvijai kā galamērķim, nedrīkst pieļaut tirgus kropļošanu. Nozares pārstāvji uzsvēra nepieciešamību vairāk investēt mārketingā un aicināja plašāk runāt par Latvju kā galamērķi.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt