A.Sprūds Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāju sanāksmē: drošība un kaimiņattiecību politika – šā brīža izaicinājumi

(24.04.2023.)
Galerija

“Galvenie šā brīža izaicinājumi, neapšaubāmi, ir drošība, enerģētiskā neatkarība, kaimiņattiecību politika un Eiropas Savienības paplašināšanās,” pirmdien, 24.aprīlī, sacīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Sprūds, atklājot sanāksmi, kurā piedalījās Latvijas, Lietuvas, Polijas un Ukrainas parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāji.

A.Sprūds uzsvēra, ka Baltijas valstis, Polija un Ukraina ir valstis ar vienotu redzējumu drošības, nākotnes un attīstības jautājumos, un viedokļu apmaiņa ar līdzīgi domājošiem partneriem ir būtiska šā brīža ģeopolitiskajā situācijā.

Komisiju priekšsēdētāji diskutēja par Eiropas Savienības kaimiņattiecību un drošības politiku ārējo izaicinājumu kontekstā un palīdzību Ukrainai. Tāpat tikšanās laikā dalībnieki sprieda par atbalstu Eiropas Savienības kandidātvalstu eirointegrācijai. 

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Uģis Rotbergs uzsvēra: “Apzinoties, kas ir mūsu kaimiņvalstis, mums ir jābūt spējīgiem ātri un vienoti reaģēt uz dažādiem izaicinājumiem.” Tāpat U.Rotbergs akcentēja kvalitatīva savstarpējā parlamentārā dialoga nozīmi kopīgu mērķu sasniegšanai.

Klātesošos uzrunāja arī Ukrainas parlamenta (Verkhovna Rada) Eiropas Savienības integrācijas komitejas priekšsēdētāja Ivanna Klimpuša-Cincadze (Ivanna Klympush-Tsintsadze) un Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītājas vietnieks un politikas nodaļas vadītājs Andris Kužnieks.

I.Klimpuša-Cincadze sēdes dalībniekiem pauda, ka ukraiņu tauta sagaida skaidru redzējumu par to, kad Eiropas Savienība uzsāks iestāšanās sarunas ar Ukrainu, kā arī uzsvēra Baltijas valstu un Polijas atbalsta nozīmību Ukrainas eirointegrācijai.

Sanāksmes noslēgumā komisiju priekšsēdētāji apmeklēja Rīgas hidroelektrostaciju un saules paneļu parku Salaspilī, lai iepazītos ar Latvijas pieredzi energoneatkarības veicināšanai un pārejai uz atjaunīgo elektroenerģiju.

Baltijas valstu un Polijas parlamentu Eiropas lietu komisijas tradicionāli divas reizes gadā rīko komisiju priekšsēdētāju sanāksmes, kuru laikā tiek apspriesti aktuālie Eiropas Savienības jautājumi. Tikšanās stiprina sadarbības saites, veicina viedokļu apmaiņu un palīdz rast kompromisus, veidojot valsts nacionālajām interesēm atbilstošu politiku.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde