Linda Matisone: kreditēšana – būtisks faktors tautsaimniecības attīstībai

(04.04.2023.)
Galerija

“Kreditēšana ir būtisks faktors uzņēmēju konkurētspējai un visas tautsaimniecības attīstībai,” otrdien, 4.aprīlī, komisijas sēdē pauda Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja Linda Matisone. Sēdē deputāti sprieda par finanšu sektora attīstību un finanšu pieejamības tautsaimniecībai veicināšanu.

“Bez tautsaimniecībai pieejamas kreditēšanas noteikti varam aizmirst par jebkādu ekonomisko transformāciju,” uzsvēra L.Matisone, aicinot veicināt kreditēšanu uzņēmumu attīstībai.

Komisijas deputāti uzsvēra, ka uzņēmējdarbības kreditēšanas situācija Latvijā būtiski atpaliek no citām Baltijas valstīm. Tai pašā laikā būtisks tautsaimniecības izaugsmes un produktivitātes priekšnosacījums ir ražošanas modernizācija, kas nav paveicama bez ārēja finansējuma piesaistes.

Arī uzņēmēju pārstāvji norādīja, ka finanšu pieejamība izaugsmei nav pietiekama un ir nepieciešama ambicioza rīcība. Tāpat nozares pārstāvji aicināja attīstīt finanšu sektoru kopumā, tai skaitā ieviešot inovatīvus finanšu pakalpojumus.

Atbildot uz deputātu jautājumiem, finanšu nozares pārstāvji pauda, ka komercbanku sektoram ir jauda kreditēt, taču banku sektors to pilnībā neizmanto, un nepieciešamas pārmaiņas.

Komisija rosināja nozaru pārstāvjus izvirzīt konkrētus priekšlikumus, kas palīdzētu pilnveidot normatīvo regulējumu.

“Diemžēl komisijā nesaņēmām skaidrus problēmas īstermiņa risinājumus no finanšu sektora pārstāvjiem,” pēc sēdes pauda L.Matisone. “Jautājums joprojām ir aktuāls un to nepieciešams mērķtiecīgi un pakāpeniski risināt, sekmējot kreditēšanas apjomus gan biznesam, gan privātpersonām,” norādīja komisijas priekšsēdētāja.

L.Matisone informēja, ka Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija, iesaistot gan uzņēmēju, gan komercbanku pārstāvjus, skatīs šo jautājumu atkārtoti kādā no nākamajām komisijas sēdēm.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem