Sociālo lietu komisija izbraukuma sēdē atzinīgi vērtē Rīgas Dzemdību nama darbu

(04.04.2023.)
Galerija

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti otrdien, 4.aprīlī, izbraukuma sēdē apmeklējot Rīgas Dzemdību namu, pauda atzinību tā veiktajam darbam un sniegto pakalpojumu kvalitātei.

“Rīgas Dzemdību namā mātes un bērna veselības labā tiek darīts viss iespējamais. Šeit ir zinoši, augsti kvalificēti speciālisti un mūsdienīgs aprīkojums,” pēc komisijas sēdes sacīja tās priekšsēdētāja Inga Bērziņa, atzīmējot, ka tas ir ļoti būtiski, lai veicinātu ģimenes izšķirties par bērna laišanu pasaulē. Tāpat komisijas priekšsēdētāja sacīja, ka pērn pieņemtais lēmums epidurālo anestēziju dzemdībās nodrošināt par valsts līdzekļiem ir atbalsts un iedrošinājums it īpaši tām sievietēm, kuras pasaulē laiž pirmo bērnu.  

Kā atzīmēja Rīgas Dzemdību nama valdes priekšsēdētāja Santa Markova, šeit piedzimst viena trešdaļa no Latvijas bērniem. S.Markova akcentēja dzemdību nama investīcijas medicīnas ierīcēs un inventārā, kā arī uzsvēra, ka darbā tiek izmantotas jaunākās zinātniskās atziņas.

Klātesošajiem pievēršoties jautājumam par sabiedrībā izskanējušo informāciju saistībā ar negatīvu dzemdību pieredzi, dzemdību nama pārstāvji akcentēja veikto apmācību ciklu darbiniekiem, lai stiprinātu empātisku komunikāciju, kā arī kursus vecmātēm, lai mazinātu profesionālās izdegšanas risku. Tāpat S.Markova atzīmēja, ka tiek veikta pacienšu anketēšana un tās rezultāti tiek īstenoti darbā, tostarp veicot infrastruktūras uzlabojumus.

Deputāti un Rīgas Dzemdību nama pārstāvji pārsprieda arī jautājumus saistībā ar ārstniecības personu atalgojuma modeli, cilvēkresursu stiprināšanu, kā arī nepieciešamajiem finansiālajiem resursiem, lai spētu plašāk piesaistīt atbilstošu speciālistu palīdzību un stiprinātu pacientu psiholoģisko veselību.

Viesojoties Rīgas Dzemdību namā, deputāti apmeklēja arī Intensīvās terapijas nodaļu, kā arī infekcijas slimību izolatoru, kur iekārtotas dzemdību zāles, operāciju zāle un  jaundzimušo aprūpes telpa. Infekciju izolators izveidots Covid-19 pandēmijas izplatības laikā 2020.gadā, lai mazinātu bīstamo infekciju izplatības risku slimnīcā.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720307255578/with/52792896608/
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde