Zanda Kalniņa-Lukaševica: Eiropas Savienība vairs nav iedomājama brīva, vienota un mieru baudoša bez Ukrainas kā tās dalībvalsts

(21.02.2023.)

“Latvija atbalsta Ukrainu eirointegrācijas procesā un ir gatava dalīties savā reformu pieredzē,” pauda Saeimas priekšsēdētāja biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica, otrdien, 21.februārī, tiekoties ar Ukrainas parlamenta (Verkhovna Rada) priekšsēdētāja vietnieci Olenu Kondratjuku (Olena Kondratiuk).

Saeimas priekšsēdētāja biedre pauda atzinību par Ukrainas spēju īstenot nepieciešamās reformas. Ukrainas progress, strādājot pie cīņas pret korupciju, integrācijas Eiropas Savienības vienotajā tirgū un elektrotīkla sinhronizāciju, kā arī nesen pieņemtie likumi mediju, tiesu sistēmu un mazākumtautību jomās, liecina par Ukrainas apņemšanos īstenot sarežģītas reformas pat Krievijas izvērstā kara apstākļos, sacīja Z.Kalniņa-Lukaševica.

Saeimas priekšsēdētāja biedre pauda, ka Ukrainas integrācijai Eiropas Savienībā jānorit bez kavēšanās. Ukrainas paveiktais ir vislabākais arguments raitai virzībai. Eirointegrācijas process prasīs pedantisku un neatlaidīgu darbu, vienlaikus Ukraina var rēķināties ar Latvijas padomu un atbalstu.

Apspriežot Krievijas izvērsto karu Ukrainā, Saeimas priekšsēdētāja biedre atzīmēja Latvijas apņēmību turpināt darbu, lai tiktu izveidots ad hoc speciālais starptautiskais tribunāls, tādējādi nodrošinot Krievijas saukšanu pie atbildības par agresijas noziegumiem Ukrainā.

Tāpat  Z.Kalniņa-Lukaševica apliecināja, ka jāturpina strādāt pie tiesiskā ietvara, kas ļautu Krievijas iesaldētos aktīvus izmantot reparācijām Ukrainas atjaunošanai.

Ar Ukrainas parlamenta priekšsēdētāja vietnieci Olenu Kondratjuku tikās arī Saeimas priekšsēdētāja biedrs Jānis Grasbergs un deputāte Skaidrīte Ābrama.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt