Saeimas delegācija sāk darbu Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā

(23.01.2023.)
Galerija

Līdz 27.janvārim Strasbūrā, Francijā, notiek Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) 2023.gada ziemas sesija, kurā pirmo reizi piedalās 14.Saeimas EPPA delegācija.

“Eiropas Padomes Parlamentārajai asamblejai ir būtiska loma demokrātijas un cilvēktiesību vērtību aizstāvībā. Mūsu pienākums ir stāvēt šo pamatvērtību sardzē. Viens no praktiskiem veidiem, kā to darīt, ir Latvijas delegācijas proaktīva iesaiste asamblejas darbā, tostarp būtiskāko ziņojumu izstrādē un apspriešanā, kā arī lēmumu pieņemšanas procesā,” uzsvēra Latvijas delegācijas EPPA vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica pēc jaunās Latvijas delegācijas mandātu apstiprināšanas.

Ņemot vērā Latvijas prezidentūras Eiropas Padomes Ministru komitejā tuvošanos, Z.Kalniņa-Lukaševica iekļauta EPPA prezidijā. Līdz ar to Saeimas pārstāvei turpmāk būs jāpiedalās asamblejas prezidija, kā arī pastāvīgās un apvienotās komitejas darbā, kas ir vadošās komitejas EPPA darba organizēšanā.

EPPA janvāra sesijas viens no svarīgākajiem jautājumiem būs ceturtdien, 26.janvārī, plānotās debates par Krievijas agresijas Ukrainā tiesiskajiem un cilvēktiesību aspektiem. Tajās piedalīsies arī Ukrainas Pilsonisko brīvību centra vadītāja, 2022.gada Nobela Miera prēmijas laureāte Oleksandra Matvičuka (Oleksandra Matviichuk).

Tāpat sesijas uzmanības centrā būs pret sievietēm vērstas vardarbības apkarošana, pirmkārt, debatējot par konfliktu izraisītu seksuālo vardarbību. Šis jautājums ir īpaši aktuāls Krievijas pastrādāto kara noziegumu Ukrainā kontekstā, tam sekos parlamentāriešu debates par Stambulas konvenciju.

Paredzēts, ka EPPA ziemas sesijas laikā ziņojumā “Ceļā uz Reikjavīku” tiks prezentēti EPPA priekšlikumi par ceturto Eiropas Padomes valstu un valdību vadītāju samitu, kas notiks Islandes galvaspilsētā 16. un 17.maijā. Tāpat arī plānots apspriest un apstiprināt ziņojumu par Moldovu.

Saeima 12.janvārī apstiprināja jaunu EPPA Latvijas delegācijas sastāvu un lēma, ka tās vadītāja būs Z.Kalniņa-Lukaševica. EPPA ziemas sesijā Strasbūrā piedalās arī delegācijas vadītājas vietnieks Normunds Dzintars, pastāvīgā pārstāve Ieva Brante, kā arī deputāti Andris Bērziņš, Edmunds Cepurītis un Ričards Šlesers.

Eiropas Padomē ir 46 dalībvalstis un sešas novērotājvalstis. EPPA ir viena no tās lielākajām un redzamākajām institūcijām. Tās aktivitātes ir vērstas uz Eiropas Padomes pamatvērtību un standartu saglabāšanu, galvenais mērķis ir stiprināt asamblejas dalībvalstu parlamentus, veicināt un aizsargāt cilvēktiesības, tiesiskumu un demokrātisku pārvaldību visās Eiropas valstīs. EPPA arī apstiprina amatā Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesnešus un citas būtiskākās Eiropas Padomes institūciju amatpersonas. No šī gada maija līdz novembrim Latvijas būs prezidējošā valsts Eiropas Padomes Ministru komitejā.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde