Saeimas namā pulcējas 1991.gada janvāra barikāžu žurnālisti

(20.01.2023.)
VideoGalerija

Piektdien, 20.janvārī, uz 1991.gada janvāra barikāžu atceres pasākumu Saeimas namā pulcējās tā laika žurnālisti, kuri atspoguļoja tautas nevardarbīgo pretošanos un informāciju par vēsturiskajās janvāra dienās notiekošo nodrošināja gan pašu mājās, gan ārzemēs.

Pasākumā piedalījās tolaik radio, televīzijā un drukātajā presē strādājošie, kino ļaudis, kā arī Augstākās padomes Preses centra darbinieki un Augstākās padomes deputāti.

Uzrunājot sanākušos, Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns uzsvēra viņu ieguldījumu Latvijas brīvības nosargāšanā. “Bez jūsu pašaizliedzības, negulētajām naktīm un drosmes Latvijas vēsture varēja tikt pagriezta citā virzienā,” sacīja E.Smiltēns, atzīmējot, ka tieši šeit, tagadējā Saeimas namā, bija barikāžu centrs, demokrātijas un brīvas preses centrs.

“Jūs iedvesmojāt ļaudis Latvijā un parādījāt pasaulei mūsu cilvēku nesalaužamo apņēmību, stājoties pretī impēriskā režīma varmācībai. Radot brīvajā pasaulē solidaritātes un atbalsta vilni, kura priekšā Kremlim bija jāatkāpjas,” sacīja Saeimas priekšsēdētājs.

“Jūs grāvāt Padomju Savienību, stipri un mērķtiecīgi. Un mums likās, ka tā ir sabrukusi. Taču tagad ir skaidrs, ka tā beidzot brūk tikai tagad Ukrainas kauju laukos. Cerams, pēdējo reizi izstiepjot savas impēriskās kundzības nežēlīgās ķetnas centienos sagrābt brīvus un neatkarīgus kaimiņus. Mums jāsagrauj tā līdz galam,” uzsvēra E.Smiltēns.

Saeimas priekšsēdētājs atzīmēja, ka tagad, tāpat kā toreiz, janvārī, patiesībai ir izšķiroša nozīme. “Godīgs nošķīrums starp patiesību un meliem var izšķirt vēstures gaitu. Tāpat kā toreiz, brīvi mediji, skaidras un skaļas to balsis rada pasaules nenogurstošu spiedienu, kas neizbēgami novedīs pie Krievijas sakāves un ļaunuma impērijas bojāejas,” sacīja Saeimas priekšsēdētājs.

Tematiski pasākums šogad bija veltīts barikāžu fenomena transformācijai vēsturiskajās atmiņās, un to moderēja Atmodas laika līderis Dainis Īvāns. Tika demonstrēti spēlfilmas “Janvāris” fragmenti, un klātesošos uzrunāja filmas režisors Viesturs Kairišs un dokumentālists Zigurds Vidiņš, kura uzņemtie vēsturiskie kadri iekļauti spēlfilmā.

Svinīgs pasākums barikāžu laika žurnālistiem ir parlamenta tradīcija, kas iedibināta 8.Saeimas laikā.

Fotogrāfijas no pasākuma: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720305375210
Izmantošanas noteikumi: https://saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā