Pie Saeimas nama pieminēs 1991.gada janvāra barikādes

(19.01.2023.)

Piektdien, 20.janvārī, atceroties 1991.gada janvāra barikāžu notikumus, pie Saeimas nama pulksten 16.00 tiks iedegts atmiņu ugunskurs. Pie tā tradicionāli pulcēsies barikāžu laikā strādājošie žurnālisti, kuri atspoguļoja tautas nevardarbīgo pretošanos un informāciju par vēsturiskajās janvāra dienās notiekošo nodrošināja gan pašu mājās, gan ārzemēs.

Pasākumā piedalīties aicināti tolaik radio, televīzijā un drukātajā presē strādājošie, kino ļaudis, kā arī Augstākās padomes Preses centra darbinieki. Pasākumu ar savu klātbūtni pagodinās arī bijušie Augstākās padomes deputāti.

Atceres pasākums par godu 1991.gada janvāra notikumiem turpināsies Saeimas nama Sarkanajā zālē, kur barikāžu žurnālistus uzrunās Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns. Tematiski pasākums šogad būs veltīts barikāžu fenomena transformācijai vēsturiskajās atmiņās, un to moderēs Atmodas laika līderis Dainis Īvāns. Tiks demonstrēti spēlfilmas “Janvāris” fragmenti, un klātesošos uzrunās filmas režisors Viesturs Kairišs un dokumentālists Zigurds Vidiņš, kura uzņemtie vēsturiskie kadri iekļauti spēlfilmā.

Svinīgs pasākums barikāžu laika žurnālistiem ir parlamenta tradīcija, kas iedibināta 8.Saeimas laikā.

Tāpat piektdien, 20.janvārī, Saeimas priekšsēdētājs, Prezidija locekļi un deputāti piedalīsies arī citos 1991.gada janvāra barikāžu aizstāvju atceres dienai veltītajos pasākumos, tostarp Saeimas priekšsēdētājs E.Smiltēns iedegs piemiņas ugunskuru Doma laukumā. Šajā dienā deputāti arī noliks ziedus pie Brīvības pieminekļa un kritušo piemiņas vietās Bastejkalnā.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt