Pilsonības komisija: valsts pienākums ir nodrošināt valodas prasmju pārbaudes pieejamību

(18.01.2023.)

Svarīgi, lai valsts spēj nodrošināt valsts valodas prasmju pārbaudes pieejamību un lai neveidojas situācija, ka kādam, kurš ir vēlējies to kārtot, nav bijis tādas iespējas, trešdien, 18.janvārī, uzsvēra Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas deputāti.

Valsts izglītības satura centra vadītāja Liene Voroņenko deputātus komisijas sēdē informēja par valsts valodas prasmju pārbaužu plānu šim gadam. Tas izstrādāts, ņemot vērā, ka Krievijas pilsoņiem, kuri pirms Krievijas pilsonības iegūšanas bijuši Latvijas pilsoņi vai nepilsoņi, līdz 2023.gada 1.septembrim jāiesniedz apliecinājums par valsts valodas apguvi, lai atkārtoti saņemtu pastāvīgās uzturēšanās atļauju.

Deputāti sēdē akcentēja, ka cilvēkiem, kuri vēlas saņemt pastāvīgās uzturēšanās atļauju, attiecīgās pārbaudes būs jānokārto, un netiek pieļauta iespēja, ka no tām būtu plānots atteikties. “Valodas prasmju pārbaudes nokārtošana šiem cilvēkiem ir iespēja apliecināt savu vēlmi dzīvot mūsu valstī, cieņu pret šo valsti,” pauda komisijas priekšsēdētājs Ingmārs Līdaka. “Galvenais, lai eksāmeni norit raiti un korekti, un Valsts izglītības satura centra sniegtā informācija pārliecina, ka tehniski esam spējīgi šo procesu atbilstoši novadīt.”

Valsts izglītības satura centra pārstāve deputātiem atzīmēja, ka pēc centra aplēsēm līdz 1.septembrim pārbaudi būtu nepieciešams nokārtot gandrīz 18 tūkstošiem cilvēku. Plānots, ka to varēs izdarīt trīs pilsētās – Rīgā, Liepājā un Daugavpilī.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā