Zanda Kalniņa-Lukaševica apliecina Latvijas atbalstu Moldovai eirointegrācijas ceļā

(05.01.2023.)
VideoGalerija

Saeimas priekšsēdētāja biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica ceturtdien, 5.janvārī, parlamentā tiekoties ar  Moldovas Republikas ārlietu ministru Niku Popesku (Nicu Popescu), apliecināja pilnu Latvijas atbalstu Moldovai eirointegrācijas ceļā.

Z.Kalniņa-Lukaševica akcentēja, ka Latvijai ceļš uz iestāšanos Eiropas Savienībā ir spilgti atmiņā un esam gatavi dalīties ar savu pieredzi, lai palīdzētu Moldovai īstenot nepieciešamās reformas un salāgot tās normatīvo bāzi ar Eiropas Savienības normām. Puses pārsprieda arī parlamentārās sadarbības stiprināšanas iespējas, kā arī apmācību iespējas Latvijā Moldovas jaunajiem diplomātiem un parlamenta darbiniekiem.

Spriežot par aktuālo ģeopolitisko situāciju un Krievijas uzsākto karu Ukrainā, puses bija vienisprātis par nepieciešamību turpināt maksimāli atbalstīt Ukrainu, lai tā pēc iespējas drīz gūtu uzvaru. Moldovas ārlietu ministrs akcentēja, ka gan Ukrainas sabiedrība, gan armija ir bijušas ļoti spēcīgas un šajā karā cīnās ne vien par savu, bet arī mūsu brīvību. Saeimas priekšsēdētāja biedre atzīmēja Latvijas sabiedrības atbalstu Ukrainai, kā arī īpaši izcēla Moldovas lielo ieguldījumu bēgļu uzņemšanā.

“Līdzšinējā atkarība no Krievijas enerģijas resursiem ir būtiski ietekmējusi mūsu valstu ekonomiskās situācijas,” sacīja Z.Kalniņa-Lukaševica, uzsverot, ka “pēc iespējas drīzāk ir jāatrod labākais risinājums, kā stiprināt drošību, attīstīt ekonomiku un veicināt enerģētikas neatkarību”. Vienlaikus Saeimas priekšsēdētāja biedre uzsvēra, ka “Moldova var paļauties, ka Latvija turpinās aizstāvēt Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanu Moldovai, lai tā varētu turpināt diversificēt enerģijas piegādātājus un tādējādi mazināt Krievijas ietekmi uz Moldovu”.

Sarunā ar N.Popesku šodien piedalījās arī Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja vietnieks Uģis Rotbergs.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720305011398
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt