Būves ekspluatāciju plānots apturēt, ja trīs reizes netiks nodrošināta ugunsdrošības pārbaude

(22.12.2022.)

Saeima ceturtdien, 22.decembrī, pirmajā lasījumā pieņēma grozījumu Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā, kas paredz iespēju apturēt būves ekspluatāciju, ja trīs reizes nebūs nodrošināta ugunsdrošības pārbaude.

Likumprojekts paredz tiesības Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) amatpersonai, veicot valsts ugunsdrošības uzraudzību, bez iepriekšēja brīdinājuma pieņemt lēmumu par būves, tās daļas vai būvobjekta ekspluatācijas apturēšanu, ja par ugunsdrošību objektā atbildīgā persona trīs reizes nav nodrošinājusi plānotās vai neplānotās ugunsdrošības pārbaudes veikšanu.

Patlaban amatpersonas ar speciālajām dienesta pakāpēm valsts ugunsdrošības uzraudzības ietvaros veic plānotās un neplānotās ugunsdrošības pārbaudes. Plānotās ugunsdrošības pārbaudes veic saskaņā ar VUGD apstiprinātu ugunsdrošības pārbaužu plānu, bet neplānotās – pamatojoties uz VUGD rakstveida lēmumu.

Praksē ir gadījumi, kad Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests nevar iekļūt vai netiek ielaists objektā, lai varētu veikt ugunsdrošības pārbaudes, arī gadījumos, kad par ugunsdrošību objektā atbildīgā persona bijusi par pārbaudi vairākkārt informēta. Ugunsdrošības uzraudzības neveikšana var novest pie traģiskām sekām, likumprojekta anotācijā atzīmē tā autori.

Likuma grozījums Saeimā jāskata vēl divos lasījumos.  

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt