Baltijas valstu un Polijas parlamentārieši Saeimā diskutēs par ES vienotā tirgus attīstību

(23.03.2012.)

Trīs Baltijas valstu un Polijas parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāji pirmdien, 26.martā Saeimā diskutēs par vienotu Baltijas valstu un Polijas pozīciju Eiropas Savienības (ES) Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāju konferencē (COSAC), kas norisināsies šā gada 22. – 24.aprīlī Kopenhāgenā. Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāji apmainīsies viedokļiem par ES vienotā tirgus attīstību, kā arī ilgtspējīgas un gudras ES ekonomikas izaugsmes perspektīvām.

„Runāsim par COSAC konferencē iekļautajiem tematiem - vienotā Eiropas tirgus attīstības perspektīvām no brīvas preču, darbaspēka, pakalpojumu un kapitāla pārvietošanās skatupunkta,” skaidro Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica. „Tāpat diskutēsim arī par ilgtspējīgas ekonomikas attīstību Eiropā. Būtiski, ka Dānija kā ES prezidējošā valsts, kas rīko COSAC konferenci, ir iekļāvusi konferences programmā šos tematus. Attīstības sekmēšana Latvijā šobrīd ir viena no svarīgākajām prioritātēm,” uzsver Kalniņa-Lukaševica.

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja akcentē, ka fiskālai stabilitātei un ekonomikas izaugsmei jāiet roku rokā. „Šiem abiem aspektiem ir liela nozīme arī diskusijās Baltijas valstīs, kuras ir visvairāk cietušas ekonomiskās krīzes laikā. Lai atgrieztos uz izaugsmes ceļa un celtu ekonomiku, liela nozīme ir ES Kohēzijas investīcijām, kuras saņems arī visas Baltijas valstis,” norāda komisijas priekšsēdētāja.

„Dānija izvirzījusi trīs attīstības prioritātes – konkurences veicināšanu uz ilgtspējīgas attīstības pamata, finansējuma pieejamību un valsts pārvaldes modernizēšanu. Latvija šajā ziņā jau ir veikusi vairākus priekšnoteikumus ekonomikas attīstīšanai – Saeimā pirmajā lasījumā ir atbalstīts Fiskālās disciplīnas likums. Tāpat Ministru kabinetā tapusi atbalsta programma mazajiem un vidējiem uzņēmumiem,” skaidro Kalniņa-Lukaševiča.

Diskusijā piedalīsies Igaunijas parlamenta Eiropas Savienības lietu komisijas priekšsēdētājs Tāvi Roivass (Taavi Rõivas), Lietuvas parlamenta priekšsēdētāja biedrs, Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Česlovs Vitauts Stankēvičs (Česlovas Vytautas Stankēvičius), Polijas Seima Eiropas Savienības lietu komisijas priekšsēdētāja Agņeška Pomaska (Agnieszka Pomaska) un Polijas Senāta Eiropas Savienības lietu komisijas priekšsēdētājs Edmunds Vitbrots (Edmund Wittbrodt).

Pēc diskusijas Eiropas lietu komisiju vadītāji Saeimā piedalīsies starptautiskajā konferencē „Kā salaulāt fiskālo disciplīnu ar izaugsmi?”. Tajā augsta līmeņa politiķi no Baltijas, Polijas un Eiropas Parlamenta, kā arī ekonomisti un politologi modelēs ES ekonomikas tālākas izaugsmes scenārijus.

Konferences pirmā daļa būs veltīta ES fiskālās disciplīnas līguma politiskajiem aspektiem un tā ietekmei uz tālāko ES integrāciju. Tajā politiķi un politologi meklēs atbildes uz jautājumiem, vai jaunais fiskālās disciplīnas līgums ir solis uz tālāku ES integrāciju un kādu vēlamies redzēt ES tālāko integrāciju. Savukārt konferences otrajā daļā ekonomisti un politiķi diskutēs par to, kā meklēt līdzsvaru starp fiskālo stingrību un citiem izaugsmes priekšnosacījumiem.

Konference par jauno ES starpvalstu līgumu notiks 26.martā, plkst.10.00 Saeimas Sarkanajā zālē, Jēkaba ielā 11. Konferences gaitai būs iespējams sekot līdzi arī ar videotiešraidē starpniecību Saeimas interneta mājaslapā www.saeima.lv.

Programma

Video: 1.daļa    2.daļa

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt