Budžeta komisija iepazīstas ar VID darba aktualitātēm

(22.02.2012.)

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputāti trešdien, 22.februārī, tiekoties ar Valsts ieņēmuma dienesta (VID) vadību apsprieda 2011.gada darba rezultātus un šī gada prioritātes.

„Šodien Valsts ieņēmumu dienestā guvām priekšstatu, kā nodokļu administrācija strādājusi pagājušajā gadā un kādi prioritārie uzdevumi izvirzīti šogad, lai uzlabotu nodokļu iekasēšanu, mazinātu ēnu ekonomiku un ierobežotu akcīzes preču kontrabandu. Guvām apliecinājumu arī tam, ka ieņēmumu dienests ir gatavs darbam ar nulles deklarācijām un skaidrot iedzīvotājiem deklarāciju aizpildīšanas un iesniegšanas kārtību,” atzīmēja Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs.

„Atzīstami, ka VID turpina pilnveidot līdzšinējo praksi un ar izglītojošiem, informatīviem un citiem atbalsta pasākumiem informē iedzīvotājus par to, cik svarīgi ir maksāt nodokļus. Būtiski arī, ka iestāde sadarbībā ar uzņēmējiem ir gan stingra, gan arī saprotoša, lai problēmas nodokļu jomā risinātu ne tikai ar represīvām metodēm, bet arī ar pretimnākšanu un sapratni,” pauž J.Reirs.

Raksturojot VID darbu, kā būtisku pilnveidojumu VID ģenerāldirektore Nellija Jezdakova minēja iestādes reorganizāciju, kuras rezultātā ir nodrošināta centralizēta dienesta procesu vadība, saglabājot iespēju iedzīvotājiem un komersantiem pakalpojumus un informāciju saņemt klientu apkalpošanas centros. Lai pastiprinātu cīņu ar ēno ekonomiku, VID ir piešķirts papildu finansējums, kas ļaus efektīvāk organizēt nodokļu kontroli.

Deputāti noskaidroja, ka pagājušajā gadā VID administrētie budžeta ieņēmumi par 3,4 procentiem pārsniedza plānotos nodokļu ieņēmumus, un tas saistīts ar jaunu uzņēmumu veidošanos un lielāku ekonomisko aktivitāti. VID vadītāja atzīmēja, ka nodokļu administrācija lielu uzmanību pievērš skaidrojošiem pasākumiem, lai nodokļu maksātāji paši labprātīgi deklarētu un nomaksātu nodokļus. Pastiprināta arī cīņa pret algu izmaksām aploksnēs un nereģistrēto nodarbinātību. Pagājušajā gadā legalizēti vairāk nekā četri tūkstoši darba ņēmēju un par nepilniem 500 tūkstošiem latu palielinātas valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Deputāts Igors Pimenovs (SC) interesējās, vai nebūtu lietderīgi apvienot vēl dažas VID struktūras, kuru pārziņā ir nodokļu piedziņa, un kad varētu būt pirmie nulles deklarāciju apstrādes rezultāti. Savukārt Aleksandrs Sakovskis (SC) vēlējās noskaidrot, vai VID ir sagatavojies pieņemt un apstrādāt nulles deklarācijas un ar kādām problēmām ikdienā saskaras nodokļu administrācija. VID vadītāja informēja, ka problēmjautājumi tiek risināti iestādes iekšienē un apliecināja, ka darbinieki ir apmācīti un iedzīvotāji varēs saņemt atbildes uz visiem jautājumiem par mantiskā stāvokļa deklarēšanu.

Komisijas sēdē Valsts ieņēmumu dienestā tika pārrunāta arī VID ierēdņu un darbinieku prēmēšana pagājušajā gadā par ieguldījumu nodokļu iekasēšanā, realizējot ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumus. Komisijas priekšsēdētāja biedrs Jānis Ozoliņš pauda, ka „darbinieku prēmēšana ir atbalstāma, taču tam tomēr ir jābūt ilgtermiņa pasākumam”.

2012.gadā VID turpinās cīņu ar aplokšņu algām un nereģistrēto saimniecisko darbību, pastiprinās nodokļu kontroles pasākumus, kā arī cīņu ar organizēto noziedzību un korupciju valsts ieņēmumu jomā. Tāpat tiks īstenoti muitas kontroles pasākumi – ierobežota akcīzes preču, narkotisko un psihotropo vielu kontrabanda, kā arī apkaroti organizētās noziedzības grupējumi. VID arī nodrošinās fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšanu, deputātus informēja VID vadītāja.

Budžeta komisija arī turpmāk sekos līdzi nodokļu administrācijas darba aktualitātēm, un nākamajā tikšanās reizē ar VID vadību plānots apspriest reversā pievienotās vērtības nodokļa ieviešanas gaitu.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt