Pie Satversmes grozījumiem Saeimā strādās darba grupa

(17.01.2012.)

Saeimas Juridiskās komisija otrdien, 17.janvārī, nolēma izveidot darba grupu, kas padziļināti skatīs Saeimā iesniegtos valsts pamatlikuma grozījumu projektus.

Juridiskā komisija patlaban ir saņēmusi un šodien sēdē izskatījusi divus likumprojektus, kas paredz grozīt Satversmi. Ņemot vērā, ka atsevišķas frakcijas drīzumā grasās iesniegt vēl vairākus pamatlikuma grozījumus, deputāti atbalstīja Saeimas Juridiskā biroja priekšlikumu vērtēt iespēju šos likumprojektus apvienot un skatīt kā vienu veselu.

Komisijas deputāti šodien vienbalsīgi pauda konceptuālu atbalstu Satversmes grozījumiem, kas paredz atteikties no aizklātas Valsts prezidenta un Satversmes tiesas tiesnešu ievēlēšanas. Juridiskās komisijas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa–Egnere uzsvēra, ka līdzšinējā aizklātas balsošanas prakse mazina sabiedrības uzticību parlamentam. Deputāti ir tautas pārstāvji, un vēlētājiem ir jāspēj pārbaudīt savu priekšstāvju rīcību, kas šajā situācijā ir svarīgāk par apsvērumiem, ka aizklāta balsošana nodrošina iespēju deputātam balsot pēc pārliecības, nevis frakcijas disciplīnas.

Grozījumi Satversmē papildinās Saeimas kārtības ruļļa grozījumus, kas paredz atteikties no aizklātas citu amatpersonu ievēlēšanas. Šos grozījumus Saeima galīgajā lasījumā skatīs Saeimas kārtējā sēdē 19.janvārī.

Deputāti šodien skatīja arī valdības iesniegtos Satversmes grozījumus, ka paredz fiskālās disciplīnas principus nostiprināt konstitucionālā līmenī, lai izvairītos no situācijas, kad ekonomiskās augšupejas laikā valdībai un parlamentam nav pietiekamas motivācijas samazināt valsts budžeta deficītu, bet lejupslīdes apstākļos nav iespēju stimulēt tautsaimniecības attīstību.

Likumprojekts paredz noteikt, ka Saeima ir atbildīga par taupīgu budžetu un uzkrājumu veidošanu valsts attīstībai un finanšu stabilitātei. Saeima katru gadu pirms saimnieciskā gada sākuma lemj par valsts ienākumu un izdevumu budžetu vairāku gadu budžeta plāna ietvaros. Budžeta projektus Saeimai iesniedz Ministru kabinets, kas kārto valsts finanšu lietas sabalansēti. Šos Satversmē nostiprināmos principus detalizēti skaidros Fiskālās disciplīnas likums, kas Saeimā pieņemts pirmajā lasījumā.

Atbalstot piedāvāto likumprojektu, komisijas deputāts Andrejs Judins (V) norādīja, ka šie Satversmes grozījumi paredz nostiprināt vienkāršu principu – valsts nedrīkst tērēt vairāk nekā var atļauties un nevarēs dzīvot pāri saviem līdzekļiem. Savukārt deputāts Andrejs Elksniņš (SC) pauda viedokli, ka šāds īpašs regulējums Satversmē nav nepieciešams un atbildīgi saimniekot var arī bez šādiem likumu grozījumiem, kas nevajadzīgi liegs manevru iespējas ekonomikā.

Savukārt Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš deputātiem sacīja, ka par šo jautājumu darba grupā būtu jāuzklausa ne vien konstitucionālo tiesību ekspertu, bet arī ekonomikas lietpratēju viedokļi.

Juridiskā komisija lūgs visas Saeimas frakcijas deleģēt pārstāvjus Satversmes grozījumu darba grupai.

Valsts pamatlikumā noteikts, ka Satversmi Saeima var grozīt sēdēs, kurās piedalās vismaz divas trešdaļas Saeimas locekļu un pārgrozījumus pieņem trijos lasījumos ar ne mazāk kā divu trešdaļu klātesošo deputātu balsu vairākumu.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā