Deputāti atbalsta likumprojektu, kas reglamentēs ārpustiesas parādu piedziņu

(13.12.2011.)

Saeimas Juridiskās komisijas deputāti otrdien, 13.decembrī, izskatīšanai pirmajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, kas reglamentēs parādu atgūšanu ārpustiesas procesā.

Kā komisijas sēdē norādīja likumprojekta autori, likuma mērķis ir aizsargāt fiziskās personas no agresīvas parādu piedziņas prakses, veicināt parādu labprātīgu atmaksu, kā arī dot iespēju potenciālajiem aizdevējiem novērtēt personas iespējas izpildīt uzņemtās saistības.

Likumprojekts paredz ieviest parādu atgūšanas pakalpojuma sniedzēju licencēšanu, un licences izmaksas plānotas 2500 latu apmērā, bet pārreģistrācija, kas būs jāveic reizi trīs gados, izmaksās 1000 latus. Šie līdzekļi daļēji tiks novirzīti Patērētāju tiesību aizsardzības centra kapacitātes palielināšanai – šī iestāde būs atbildīga par licencēšanas ieviešanu un uzturēšanu. 

Likums detalizēti regulēs pieļaujamo komunikāciju ar parādnieku, liedzot izmantot agresīvas komunikācijas formas, bez piekrišanas apmeklēt parādnieku viņa darba vietā, kā arī sniegt nepatiesu informāciju par parāda nemaksāšanas sekām. Saskaņa ar likumprojektu kreditoram un parāda piedzinējam jāīsteno samērīga komunikācija. Par tādu uzskatāma komunikācija, kas nenotiek svētdienās un svētku dienās, no pulksten deviņiem vakarā līdz astoņiem rītā, kā arī neapgrūtina parādnieka spēju attiecīgos sakaru līdzekļus izmantot ikdienas saziņai.  

Saskaņā ar likumprojektu tiks veidota vienota reglamentēta kredītvēstures datu bāze, kas ļaus potenciālajiem aizdevējiem saņemt informāciju par personas maksājumu saistību izpildi.

Kā norāda likumprojekta autori, sabiedrībā pieaug neapmierinātība ar parādu piedziņas uzņēmumu pašreizējo darbību. Visbiežāk sūdzības Patērētāju tiesību aizsardzības centrā tiek saņemtas saistībā ar nesamērīgām parādu piedziņas izmaksām, agresīvām parādu atgūšanas metodēm un informācijas nesniegšanu par piedzenamā parāda apjomu.

Atbalstu likumprojekta tālākai virzībai jau izteikusi līdzatbildīgā Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija. Šodien komisijas sēdē to atbalstīja arī Latvijas Ārpustiesas parādu piedzinēju asociācija un Latvijas Komercbanku asociācija.

Par likumprojektu trijos lasījumos vēl jālemj Saeimai. 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem