Atvieglos grāmatvedības kārtošanu mazajām biedrībām un nodibinājumiem

(07.12.2011.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija trešdien, 7.decembrī, izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Biedrību un nodibinājumu likumā, kas paredz mazajām biedrībām un nodibinājumiem Valsts ieņēmumu dienestā (VID) iesniegt tikai atsevišķas gada pārskata daļas. Tādējādi mazajām biedrībām un nodibinājumiem tiks atvieglota grāmatvedības kārtošana un samazinātas administratīvās procedūras.

Izmaiņas likumā paredz, ka tās biedrības un nodibinājumi, kuru saimnieciskie darījumi gadā nepārsniedz 25 tūkstošus latu, savu grāmatvedību varēs kārtot vienkāršā ieraksta sistēmā. Gada pārskatam būs jāsagatavo tikai ieņēmumu un izdevumu pārskata daļa un ziedojumu un dāvinājumu pārskats.

Patlaban visām biedrībām un nodibinājumiem atšķirībā no atsevišķām reliģiskajām organizācijām sava grāmatvedība jākārto divkāršā ieraksta sistēmā un VID jāiesniedz gada pārskats, kas sastāv no pārskata par personas mantas stāvokli bilances datumā un pārskata par attiecīgā gada ieņēmumiem, izdevumiem un darbības finansiālajiem rezultātiem.

Paredzēts, ka grozījumi Biedrību un nodibinājumu likumā stāsies spēkā 2012.gada 1.janvārī, un vienkāršā ieraksta sistēma attieksies uz pārskatiem par 2012.gadu un turpmākajiem gadiem.

Biedrību un nodibinājumu likums grozīts, ņemot vērā Cēsu Invalīdu biedrības un Latvijas Invalīdu biedrības iebildumus par nevienlīdzīgo attieksmi salīdzinājumā ar reliģiskajām organizācijām grāmatvedības kārtošanas jautājumos. Uz nepamatotu atšķirīgu attieksmi attiecībā uz atļauju atsevišķām reliģiskajām organizācijām kārtot grāmatvedību vienkāršā ieraksta sistēmā, biedrībām un nodibinājumiem šādu iespēju neparedzot, savā atzinumā norādījis arī tiesībsargs.

Par grozījumiem Biedrību un nodibinājumu likumā trešajā lasījumā vēl jālemj Saeimai.


Saeimas Preses dienests

 

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt