Āboltiņa: 10.Saeima iezīmēja kvalitatīvu pagriezienu sabiedrības iesaistē

(13.10.2011.)

10.Saeimas laikā parlamenta un nevalstiskā sektora sadarbība ir iegājusi kvalitatīvi jaunā gultnē un šajā salīdzinoši īsajā laika posmā kopīgi izdevies īstenot vairākus vērtīgus projektus, kas palīdz skaidrot parlamenta darbu un mazināt plaisu starp varu un sabiedrību, secina Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Sadarbībā ar nevalstiskajām organizācijām šogad veiksmīgi realizēts projekts „Jauniešu Saeima”, kas sniedza iespēju Latvijas skolēniem caur savu pieredzi iepazīt parlamenta ikdienas darbu, iejusties deputātu lomās un uzrunāt vienaudžus par tiem aktuāliem jautājumiem.
 
Par tradīciju jau kļuvis ikgadējais Saeimas un nevalstisko organizāciju forums. Kā atzina nevalstisko organizāciju pārstāvji, šogad tas tika rīkots jaunā kvalitātē. Tika pilnveidota foruma norises kārtība, organizējot trīs apaļā galda diskusijas starpnozaru griezumā.

 „NVO ekspertu darbs komisiju sēdēs ir ikdiena, arī kā Saeimas priekšsēdētāja esmu regulāri tikusies ar sabiedrisko organizāciju pārstāvjiem, lai attīstītu kopīgus projektus un domātu par to, kas būtu uzlabojams mūsu ikdienas sadarbībā,” norāda S.Āboltiņa. Viņa uzsver, ka būtiska šajā sasaukumā ir bijusi arī sadarbība ar Saeimas sociālajiem un sadarbības partneriem, tiekoties un apspriežot ekonomiskās un politiskās aktualitātes ar darba devēju, arodbiedrību un uzņēmēju pārstāvjiem.

Ciešāku sadarbību ar nevalstisko sektoru iezīmēja arī vairākas diskusiju platformas par valsts stratēģisko attīstību un citiem sabiedrībai būtiskiem jautājumiem. Atsaucoties sabiedrisko organizāciju aicinājumam, Saeimā organizēta diskusija par iespējām paplašināt iedzīvotāju līdzdalību likumdošanas procesā, elektroniski iesniedzot kolektīvās likumdošanas iniciatīvas.

Tieši Saeimā aprīlī notika konference, kurā diskutēts par Latvijas situācijai atbilstošu rīcībpolitiku, lai ieviestu efektīvu valsts plānu un stratēģiju īstenošanas mehānismu parlamenta un valdības līmenī. Saeima Starptautiskajā Invalīdu dienā vēra durvis cilvēkiem ar invaliditāti, lai kopā ar deputātiem un ekspertiem spriestu par šai sabiedrības grupa būtiskiem jautājumiem.

Aizvien lielāku popularitāti sabiedrībā iemanto iespēja Muzeju naktī un Atvērto durvju dienā apmeklēt Saeimu. Šogad Muzeju nakts ietvaros Saeimu apmeklēja rekordliels interesentu skaits – 3800. Rekords tika sasniegts arī Ēnu dienā, kad Saeimā viesojās 354 skolēni no visas Latvijas, un tas ir gandrīz uz pusi vairāk nekā iepriekšējos gados. Lielu atsaucību ieguva Saeimas un Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolas sadarbības projekts „Portretu galerija”, kura ietvaros mākslas skolas audzēkņi zīmēja deputātu portretus un situāciju skices. Visi mākslas darbi tika izstādīti aplūkošanai Saeimas namā.

Lai atzīmētu Latvijas neatkarības de facto divdesmito gadadienu, Saeima uzsāka vērienīgu video arhīva veidošanu, uzklausot tā laika aculiecinieku stāstus, pārdzīvojumus un atmiņas. Projekta ietvaros intervijās iemūžinātas neatkarīgas valsts ideju atbalstošo deputātu un viņu laikabiedru atmiņas. Savukārt svētku dienā Saeimas nams bija atvērts apmeklētājiem, kuri varēja aplūkot gan parlamenta ēkas interjeru, gan dažādas svētkiem veltītas tematiskas izstādes.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā