Atteiksies no elektroenerģijas un siltumenerģijas ražotāju un tirgotāju licencēšanas

(22.09.2011.)

Saeima ceturtdien, 22.septembrī, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Enerģētikas likumā, kas paredz atteikties no elektroenerģijas un siltumenerģijas ražotāju un tirgotāju licencēšanas, tā vietā ieviešot vienotu reģistru, ko veidos Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija. Tāpat likumā tiek veikti vairāki grozījumi, lai operatīvāk varētu novērst ārkārtas situācijas energoapgādē un atvieglotu elektrolīniju izbūvi.

Vienota reģistra izveide mazinās administratīvo slogu, veicinās enerģijas tirgus attīstību un novērsīs funkciju dublēšanos, kas patlaban pastāv starp Ekonomikas ministriju un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju, norāda likumprojekta autori. Jaunā kārtība stāsies spēkā 2012.gada 1.janvārī.

Likumā arī tiek mainīti ar elektroapgādes objektu ierīkošanu saistītie ierobežojumi. Atsevišķos gadījumos, kad jau ir elektroapgādes līnija, būvniecības saskaņošanu ar zemes īpašnieku varēs aizstāt ar informēšanu. Pretenziju gadījumā zemes īpašnieks varēs vērsties tiesā.

Lai novērstu situāciju, ka būvvaldes atšķirīgi tulko likuma normu par saskaņošanas nepieciešamību rekonstrukcijas gadījumā, likumā noteikts, ka saskaņošanu var aizstāt ar informēšanu arī tad, ja elektrolīniju ierīko esošajā aizsargjoslā.

Enerģētikas likumā arī noteikts, ka elektrolīnijas pēc iespējas tiek ierīkotas ceļu zemes nodalījumu joslās. Šāda kārtība būtiski paātrinās elektrolīniju izbūvi, kā arī samazinās koku apdraudējumu elektrolīnijām un atvieglos piekļuvi līniju bojājumu vietām.

Tāpat likuma jaunā redakcija paredz, ka sabiedrības interesēs zemes īpašnieks nevar liegt vai likt šķēršļus elektrolīnijas rekonstrukcijai, ja objekts tiek ierīkots vietā, kas paredzēta vietējās pašvaldības teritorijas plānojumā vai detālplānojumā. Būvniecības un rekonstrukcijas darbus varēs veikt pēc zemes īpašnieka informēšanas, un atlīdzības jautājumu šajā gadījumā iespējams risināt darbu izpildes laikā vai pēc to pabeigšanas.

Saskaņojot Enerģētikas likuma normas ar citiem likumiem, servitūti tiek aizstāti ar aprobežojumiem. Aizsargjoslu likums attiecībā uz elektrolīnijām paredz aprobežojumus, nevis servitūtu, un arī zemesgrāmatā īpašumi tika reģistrēti ar aprobežojumiem, nevis servitūtiem. Servitūti ir piemēroti ceļiem, nevis inženierkomunikācijām, norāda likumprojekta autori.

Grozījumi Enerģētikas likumā līdztekus jau veiktajām izmaiņām Elektroenerģijas tirgus likumā un likumā „Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem” ir saistīti ar Eiropas Savienības trešās enerģētikas paketes ieviešanu.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt