Saeimā notiks publiskā diskusija par iedzīvotāju iespējām elektroniski iesniegt likumdošanas iniciatīvas

(31.08.2011.)

Saeimā piektdien, 2.septembrī, notiks diskusija „Iedzīvotāju elektroniski pausto iniciatīvu izskatīšana Saeimā”, kurā tiks spriests par iespējām paplašināt iedzīvotāju līdzdalību likumdošanas procesā, kolektīvi iesniedzot likumdošanas iniciatīvas elektroniski. 

Diskusiju atklās Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, kura vienmēr  uzsvērusi parlamenta atvērtības nozīmi. „Demokrātija aug līdzi laikam - ir 21.gadsimts, un sabiedrība ir informētāka, ieinteresētāka un aktīvāka nekā jebkad agrāk. Tādēļ ir likumsakarīgi, ka rodas jaunas iniciatīvas, kā sabiedrībai ietekmēt politiskos procesus, kā sabiedrības gribu noskaidrot ātrāk un efektīvāk,” norāda Saeimas priekšsēdētāja.
 
S.Āboltiņa uzsver: „Demokrātisks parlaments ir tāds, kurā notiek spraigas un sabiedrības interesēm atbilstošas debates. Šajā diskusijā aicināti piedalīties eksperti, Saeimas nevalstiskie partneri, deputāti un aktīvi pilsoniskās sabiedrības pārstāvji, lai spriestu par tiesībām iedzīvotājiem iesniegt Saeimā likumdošanas iniciatīvas. Mēs sagaidām visaptverošus viedokļus un jaunas idejas, lai Saeima patiesi kļūtu par sabiedrībai atvērtu parlamentu.”

Diskusijā tiks apspriestas iedzīvotāju kolektīvo elektronisko iniciatīvu leģitimizēšanas iespējas. Aicināti piedalīties eksperti no ManaBalss.lv, sabiedriskās politikas centra „Providus”, Latvijas Pilsoniskās alianses, Tieslietu ministrijas, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Saeimas Juridiskā biroja, Latvijas Universitātes Sociālo un politisko pētījumu institūta, Eiropas tiesību biroja, kā arī Satversmes tiesas un Latvijas Komercbanku asociācijas. 

Diskusija notiks piektdien, 2.septembrī, Saeimas nama Sarkanajā zālē Jēkaba ielā 11, un tā sāksies plkst.11.00. Konferenci organizē Saeima sadarbībā ar nevalstisko organizāciju partneriem.

Diskusijas „Iedzīvotāju elektroniski pausto iniciatīvu izskatīšana Saeimā” programma pieejama šeit.

Visi interesenti aicināti pieteikties zvanot pa tālruni 67087321 vai rakstot uz e-pastu info@saeima.lv. Piesakoties jānorāda vārds, uzvārds, personas kods un pārstāvētā organizācija vai institūcija. Informējam, ka vietu skaits ierobežots, tāpēc priekšroka tiks dota tiem, kuri pieteikušies ātrāk.

Diskusiju tiešraidē varēs vērot Saeimas mājaslapā www.saeima.lv.

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde